Intervju z Matjažem Hanom

Politika se mora odmakniti od populizma in delati za ljudi

Matej Klarič
28. 2. 2017, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih mesecih se je okrog nekaterih dogodkov v koaliciji znova dvigalo ogromno prahu. Veliko dogajanja pa je bilo povezanega tudi s stranko SD, katere vodja poslanske skupine je Matjaž Han.

Mare Vavpotič
Matjaž Han vidi socialno demokracijo kot alternativo vse bolj prisotnemu populizmu.

S Hanom, ki je ostal znotraj koalicije, ki je temu sprva nasprotovala, opažen tudi po uspešnem zavzemanju za brezplačna kosila za revne otroke, ki so ga naposled podprle vse parlamentarne stranke, smo se pogovarjali o številnih temah, odnosih v koaliciji, predsedniku države Pahorju, Bratuškovi, nepokornem Vebru, Trumpu, Melanijinih starših, ki jih osebno pozna ter še marsičem.

Pred dobrim tednom je potekal vrh koalicije, kjer ste zakoličili prioritete za nekaj več kot zadnje leto mandata. Kaj ste se dogovorili?
Koalicijski vrh vidim predvsem kot namero v SMC, da se še pred zaključkom mandata pozicionirajo in konsolidirajo, s tem pa pokažejo, da so še vedno prvi, glavni. A ob tem menim, da bo treba več narediti in manj govoriti in se fotografirati. Smo se pa na vrhu koalicije dogovorili, da bomo do konca mandata spravili pod streho zdravstveno reformo, če bo ta usklajena z vsemi ključnimi deležniki. 

Kako sicer ocenujete zadnje dogajanje v vladi? Mislite, da je zadnji spor med Cerarjem in Brglezom tudi posledica tega, da si Brglez krepi pozicijo napram Cerarju? Vi ste dejali, da so pripravljeni za funkcije narediti vse in da gre za predstavo za javnost. Kaj ste s tem mislili? 
Na zakonu o tujcih se je na simbolni ravni merilo moči med dvema najmočnejšima stebroma SMC. Ta zakon pa kaže tudi na to, da SMC nima prave politične identitete. Ne ve še, ali je leva ali desna stranka, išče svoj politični prostor. Pri glasovanju velikega dela SMC o zakonu je tako bolj kot za vsebino zakona šlo za dobro piarovsko zgodbo, ki jo vodijo Izraelci. Rezultat te bitke pa je navidezno pobotanje zato, da sta oba glavna akterja te zgodbe ostala na svojih položajih. 

Mislite, da je Brglezovo nasprotovanje temu zakonu njegova predpriprava kandidature na letošnjih volitvah za predsednika države?
Ne verjamem, da ima gospod Brglez ambicije kandidirati za predsednika države po vsem, kar se je zgodilo. Pa tudi glede na javno mnenje je očitno, da je proti obstoječemu predsedniku možnosti za zmago malo.

Mare Vavpotič
Han pravi, da ne smemo dovoliti, da bi imenovanje ustavnih sodnikov postalo politična tržnica z gnilimi kompromisi.

Govoril tudi z Melanijim očetom 
Kot smo že pisali, je Matjaž Han družinski prijatelj Melanijinih staršev: »Po volitvah sem bil pred inavguracijo v stiku z Melanijinim očetom Viktorjem, ko je prišel v Slovenijo. Po pogovoru z njim sem ugotovil, da so odnosi ostali isti, čeprav sam nimam več očeta in mame, prek katerih sem ga spoznal. Cenim, da je ostal tak kot prej. Vsej družini želim vse najboljše. Vem pa, da jim ni vse lepo in prijazno. Včasih je sicer lepo biti v 'zlatih kletkah', toda na dolgi rok takšno življenje ni najboljše. Upam, da bodo zdržali ta pritisk in bodo za Slovenijo naredili, kar se da, ko bo kakšna priložnost.« Morda bo priložnost za to prav pri lobiranju za srečanje med Trumpom in Putinom pri nas.

Verjetno boste na teh volitvah v SD podprli svojega nekdanjega predsednika Boruta Pahorja? 

Prepričan sem, da ga bomo podprli. Navsezadnje je bil Borut Pahor 15 let predsednik SD, bili smo in ostajamo njegovi politični sopotniki, četudi ni več aktiven v stranki. Zato se mi zdi podpora naše stranke Borutu Pahorju logična in prava. Menim, da je dober politik, dobronameren človek in socialdemokrat. V tujini se sliši, da je eden vidnejših in pomembnejših političnih igralcev v evropskem prostoru. Temu pritrjujejo tudi izjave hrvaških politikov, da je edini resni politični akter v regiji. 

Kako pa gledate na njegove kontroverznejše poteze? 
Nisem pristaš velikega pojavljanja v družbenih medijih. Nimam potrebe po fotografiranju, kaj jem, kam grem, koga srečam na ulici. Razumem pa tiste, ki s temi mediji nagovarjajo mlade, tudi Boruta, ki želi politiko približati mlajšim generacijam, ki se jim je politika skozi 25 let zamerila. Sam bi verjetno to delal drugače, a to ne pomeni, da ta pristop ni dober. 

Kaj se obeta na področju zdravstva, vaš predsednik Dejan Židan je dejal, da večjih sprememb v zdravstvu ne gre pričakovati? Bomo spet ostali brez prepotrebnih zdravstvenih reform in ukinitve dopolnilnega zavarovanja, kjer velike dobičke kujejo privatne zavarovalnice? 
Njegova izjava je posledica predolgega čakanja na prepotrebno zdravstveno reformo. Sedaj sta v usklajevanjih dva pomembna zakona, prvi je zakon o zdravstveni dejavnosti, pri katerem se ukvarjamo z zdravstveno mrežo in podeljevanjem koncesij, drugi pa je zakon o zdravstvenem zavarovanju, ki določa način in obseg financiranja zdravstvenih storitev. Problem je, da se veliko govori kako se dela, premalo pa je konstruktivnih pogovorov, usklajevanj. Ne samo s politiki, temveč tudi z zainteresiranimi deležniki kot so zdravniki, medicinske sestre, drugi zaposleni v zdravstvu, sicer bo zakona težko uskladiti. Ministrstvo za zdravje nekaterih dobronamernih pripomb ne želi slišati in to je velik problem. In se rado zgodi, da smo glede česa že usklajeni pa nas kasneje s strani ministrstva preseneti popolnoma drugačen predlog. Od tu skepsa. Pri zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenemu zavarovanju je za nas bistveno, da se ukine dopolnilno zavarovanje in jasno določi pravice. K temu nas ne nazadnje zavezuje tudi koalicijska pogodba. Nič nam ne pomaga znižanje cen zavarovanja, če bodo bolniki dobili manj storitev. Prav tako se mora presekati z napajanjem lobijev iz sredstev, namenjenih zdravljenju ljudi. 

Mare Vavpotič
Matjaž Han meni, da je preveč angažiranosti za tuja podjetja in premalo zavzemanja za domača, slovenska podjetja.

Omenjali ste koncesije, kje je prišlo do nesoglasij. Kakšen je vaš predlog na tem področju? 
Smo zagovorniki javnega zdravstva, zavedajoč se, da imamo manjko zdravnikov. Nisem proti koncesijam, vendar morajo biti te podeljene na način, da se zdravstvena mreža krepi, ne siromaši. Vzpostavljen mora biti jasen nadzor, kaj se s koncesionarji in z vsemi ostalimi deležniki javne zdravstvene mreže dogaja in potem je potrebno reagirati. Vendar brez reakcij zaradi osebnih, prijateljskih, sorodstvenih poznanstev, ki se zdi, da so bile povod podeljevanja koncesij v preteklosti. 

Slišati je mogoče, da se glede ustavnih sodnikov SMC spet dogovarja s SDS, ker dvotretjinsko večino potrebuje za sestavo fiskalnega sveta. Ste se o tem pogovarjali v četrtek na koaliciji? Bomo prihodnjih devet let imeli spet bolj konservativno usmerjeno ustavno sodišče? Takšno je v zadnjih letih sprejelo kar nekaj nenavadnih odločitev. 
Na Brdu o tem ni bilo govora. Dejstvo pa je, da moramo letos izvoliti še štiri nove ustavne sodnike. Med 24 kandidati je kar nekaj eminentnih ljudi, ki menim, da bi dobro opravljali to funkcijo. Predsedniku države smo predstavili svoje poglede in on bo v državni zbor predlagal imena, za katera potrebujemo 46 glasov. Glede preteklih odločitev ustavnega sodišča ne bi želel preveč polemizirati. Je pa bilo zadnja leta veliko teh odločitev – če gledam s stališča politika – v nasprotju z levimi vrednotami; pri istospolno usmerjenih, javnem šolstvu in tako naprej. Kljub temu ne smemo dovoliti, da imenovanje ustavnih sodnikov postane politična tržnica. Ko se na ta račun dela gnile kompromise, ne more biti dobrega rezultata. Kot politik in državljan si želim, da imamo sodnike, ki sprejemajo vsebinske odločitve, utemeljene na prepričljivih argumentih. Takšne, ki bodo na dolgi rok krepile zaupanje v pravno državo, k napredku in strpnosti zavezani družbi. Pri Fisklanem svetu pa je glede na potrebno dvotretinjsko podporo odgovornost na opoziciji in tudi koaliciji, da izvolita predstavnike.

Če ne prej, nas naslednjo pomlad oziroma na začetku poletja čakajo nove volitve. Bo SD spet startala na prvo mesto? 
Socialni demokrati smo se s predsednikom Dejanom Židanom na čelu v političnem obdobju zadnjih let konsolidirali. Smo stabilna stranka, ki ni od včeraj. Imamo dobro mrežo po terenu in zvesto članstvo, predsednika Židana pa ljudje prepoznavajo kot najboljšega ministra te vlade. Dragocena izkušnja triletnega vodenja vlade, menim, da v najtežjih trenutkih države, nas je izbrusila. V SD smo tako pripravljeni ne samo, da prevzamemo prvo mesto v vladi v naslednjem mandatu, temveč na dolgi rok vodimo proces k stabilni, socialdemokratski družbi. Prvi pogoj pa je v danem političnem času, da se politika odmakne od populizma in dela za ljudi. 

Mare Vavpotič
Pričakuje, da na prihodnjih volitvah novi obrazi ne bodo več igrali pomembne vloge.

O prihodnjih volitvah 
"Prepričan sem, da se bodo ljudje na naslednjih volitvah odločali med etabliranimi strankami. Socialni demokrati smo s predsednikom Židanom sposobni zapolniti ta velik prostor, ki je nastal po neuspelih strankarskih poskusih." 

Ko omenjate odmik od populizma, na kaj mislite pri tem? 

Trump je eden izmed produktov populizma, ki je navzoč tudi v Evropi. Gre za odpiranje kompleksnih tem z obljubo všečnih, a nerealnih rešitev. Vpogled v zgodovino in trenutno stanje pa kaže, da je socialna demokracija pravi odgovor na te pojave. Vesel sem, da se je Nemčiji »zgodil« Schulz. Ne zgodil, ljudje v socialdemokratski politiki prepoznavajo alternativo populizmu.

Pri Schulzu, ki je prevzel krmilo vam sorodne SPD, je zanimivo, da je stranki podpora zrasla po tem, ko je dejal, da se ne bi branil koalicije z nemško levico in Zelenimi. 
Tudi mi imamo podobno situacijo z Desusom in Združeno levico ter levim delom SMC. Mislim, da bi lahko bila koalicija teh strank dobra, pred tem pa bi se morali skupaj soočiti s politično realnostjo, kaj lahko naredimo. Namreč tudi levi populizem je lahko nevaren. Predvsem zato, ker zaradi njega vsa politika izgublja podporo. Tudi z ZL bi lahko bili v vladi, če bi se točno dogovorili, kje je meja populizma in začetek dela na osnovi realnih ocen. V tej stranki je nekaj kvalitetnih ljudi, ki bi prav prišli tudi naši stranki. 

Kako pa gledate na spore znotraj Združene levice? 
V preteklih letih je na levico prišlo in tudi odšlo veliko novih obrazov. In z njimi so v političen prostor vstopale nove stranke, z obljubami, ki so ali mejijo na populizem. Vse te nove stranke imajo skupni imenovalec – kratek rok trajanja. Pa nisem privoščljiv, ampak strankarstvo je več kot enoletni poizkus potrpežljivosti volivk in volivcev. Vendar sem tudi samokritičen, Socialni demokrati smo na drugi strani na nekaterih temah pri nagovarjanju levih volivcev zaspali. Glede novonastalih levih strank se danes kaže, da je bila med temi še najbolj leva stranka Zorana Jankovića. Slednji zase pravi, da je po prepričanju socialnidemokrat, vendar je imel 2011 premalo političnih izkušenj, da bi znal sestaviti vlado. Prepričan sem, da se bodo ljudje na naslednjih volitvah odločali med etablitanimi strankami. Socialni demokrati smo s predsednikom Židanom sposobni zapolniti ta velik prostor, nastal po neuspelih strankarskih poizkusih. 

Mislite, da je možno, da Zoran Janković na državnozborskih volitvah dobi lep del glasov? 
Možno je, ob tem pa sem prepričan, da smo v SD naredili pomembne premike prav z delovanjem na periferiji. Nobena stranka pa ne more zmagati, če nima za sabo tudi velikih mest. In tu se prostor, za realnega, socialdemokratskega politika kot je Židan, širi. Dejan Židan prihaja iz gospodarstva, za saboj ima stabilno politično pot, po prepričanju je socialni demokrat. Mislim, da je on odgovor za naslednji mandat. Ko bo Dejan Židan predsednik vlade, bomo lahko izpeljali socialnodemokratski program in kot rečeno na dolgi rok postavili temelje stabilni socialdemokratski družbi. Zato se teh volitev veselim. 

Zgodba s teranom mu očitno ni škodovala? 
Ko se je Židan dvignil in začel borbo za naš teran, so ga vsi napadli, že skoraj je dobil interpelacijo. Ko pa je na naši javni televiziji evropski komisar zavajal in lagal, da je celo komisija njegove trditve zavrgla in se kaže, da ima Židan prav, pa je govoriti o teranu postalo popularno. Na začetku te borbe je bil sam in vsi so govorili, da dela slabo. To je dokaz, da je Židan politik, ki se zna brez piarovskih akcij odločno postaviti za prave stvari. 

Nekateri, na primer nekdanji vidni član Aljuš Pertinač, vam očitajo, da ste preveč zapostavili intelektualno bazo in da imajo glavno mesto tako imenovani traktoristi. Kako odgovarjate na te očitke? 
Zelo iskreno rečeno, lahko sprejmem tudi takšne očitke. Na vrhu stranke smo imeli že intelektualce in dobre rezultate, toda stvari se spreminjajo, nekateri pa se s spremembami ne znajo sprijazniti. Sam mogoče sodim v vodstvo, vrh stranke, nimam se za intelektualca, se pa lahko pogovarjam tudi z njimi. A slišim tudi običajnega človeka, v nasprotju z nekaterimi drugimi. Socialni demokrati smo navsezadnje stranka delavcev, ti ljudje so tudi na podeželju. 

Mare Vavpotič
Matjaž Han: "Moje osebno mnenje je, da je dober politik, dobronameren človek, socialdemokrat in da je pomemben igralec tudi v evropskem prostoru."

V javnosti prav tako presenečajo nastopi podpredsednika SD Janka Vebra, ki je izjemno kritičen tudi do potez stranke; javno se je že distanciral na primer do njenega kadrovanja, zavzema se za dvig pokojnin, proti rubežem nepremičnin, izjemno kritičen je do vplivnega Boruta Jamnika. Koliko so te njegove izjave usklajene s SD? 
Tudi zaradi dolge tradicije je naša stranka drugačna. V stranki imamo različna mnenja, poglede ter ocene stanja za prihodnost. Med nami je pri nekaterih vprašanjih mogoče najti skrajno leva kot tudi sredinska stališča. Janka Vebra izjemno spoštujem, vendar si sam ne bi upal ocenjevati ljudi brez utemeljenih argumentov. Če je kdo karkoli ukradel, naredil narobe, naj to presojajo in sankcionirajo ustrezne službe. Obsojanje počez, za pet minut slave, je izjemno nevarno in to sem mu na štiri oči tudi jasno povedal. Vsak človek pa dela tisto, kar misli, da je prav, on je že 20 let v politiki in ima veliko izkušenj. 

Je pa še vedno član poslanske skupine in stranke? V prihodnje še računate tudi nanj? 
Zakaj je tako kritičen v zadnjih dveh letih, je vprašanje zanj, bil je štirikratni župan in je poslanec z najdaljšim stažem. Ne želim si, da stranka izključuje, temveč vključuje. 

Veliko se govori o korupciji pri nas. Emil Milan Pintar je celo dejal, da je kar tretjina vsega denarja v večjih projektih, kot je Teš 6, šlo za podkupnine političnim strankam. Če to drži, gre za več sto milijonov evrov. Zdaj se veliko govori o spornih zadevah pri drugem tiru. Kako preprečiti tovrstne primere v prihodnje? 
Ocene o tem, da je v zadnjih 25 letih iz države izginilo veliko denarja, so prave. Ne vem pa, koliko ga je odšlo in ali bi ga lahko spravili nazaj z davčno amnestijo. Škoda je, da Teš 6, za katerega strokovnjaki pravijo, da je bil potreben zaradi odvisnosti od električne energije, postaja sinonim za krajo. Po moji oceni je bil Teš 6 slabo voden projekt, za kar je kriva tudi politika, ker ni dovolj nadzirala davkoplačevalskega denarja. A za vsemi morebitnimi nepravilnostmi stojijo ljudje s priimki in imeni. Te ljudi je treba privesti pred roko pravice in jih v primeru krivde sankcionirati. Zato sem sam zagovornik transparentne kadrovske politike. Politika naj nastavi ljudi na pomembna mesta, a zato tudi nosi odgovornost. Zdaj pa je politika, ko naj bi bili vsi ti kadri neodvisni, dežurni krivec za vse nepravilnosti. Ne verjamem, da so politične stranke na račun tega projekta prišle do kakšnih sredstev. Za našo stranko govorijo marsikaj, ko pa pogledam bilanco stranke, vidim, da smo v minusu. Če bi imeli pri teh poslih kaj zraven, ne verjamem, da bi bilo tako. 

V javnosti se je govorilo tudi o prihodu Bratuškove v SD, vendar naj bi se zapletlo pri tem, da je želela v stranko pripeljati nekatere sporne posameznike. Vi se dobro razumete z njo še iz časov, ko je bila premierka. Je mogoče pričakovati njen prihod v stranko ali predvolilno koalicijo? 
Še danes se z njo razumem. Sem človek, ki ljudi ne pozablja. Ko je bila predsednica vlade, so vsi želeli biti v njeni bližini, se z njo fotografirati. Danes je teh ljudi malo. Nisem spremenil mnenja o njej. Mislim, da je bila dobra predsednica vlade v zahtevnih časih. Res pa je, da z Alenko ne prihajava iz iste stranke in da se zdaj ne pogovarjamo o prestopu. Želim ji, da bi v politiki delovala še naprej in bila uspešna, ker je poleg kake napake naredila tudi dobre stvari za državo. Za stranko pa mislim, da je vedno bolje, da ljudje vanjo prihajajo, kot pa obratno. 

Grega Wernig
Po mnenju Hana upokojenski interesi niso samo del Desusa, kot tudi socialna demokracija ni samo del Socialnih demokratov.

O ameriškem predsedniku Trumpu 
"Gre za populista, v tem trenutku se ne strinjam niti z eno njegovo potezo. Vendar je dosleden. Vse to je obljubljal pred volitvami. Vsi pa smo mislili, da ga bo administracija omejila, ko bo prišel do ovalne pisarne."

Ne izključujete morda tudi kakšne predvolilne koalicije? 

Če se spomnite, smo imeli pred zadnjimi volitvami dogovor s Solidarnostjo. Mediji so nam pred tem očitali, da se ne povezujemo, nato pa zakaj se povezujemo. Tudi s Krščanskimi socialisti smo se 2008 povezali in z Desusom smo 2014 imeli socialnodemokratski blok. Smo ena redkih strank, ki se je povezovala že pred volitvami. Izkušnje pa nas učijo, da je najboljše, da se naslonimo na svoje znanje, ker tudi denarja za izraelske svetovalce nimamo. Na tej poti pa vabimo v stranko ljudi, ki prihodnost države vidijo v socialdemokratski družbi. 

To vlado bo gotovo zaznamovalo tudi povečevanje represivnih ukrepov (žica na meji, uvedba paralizatorjev, policijska pooblastila vojski, zapiranje meja pred tujci oziroma begunci). Če bi take ukrepe predlagala Janševa vlada, bi verjetno na ulicah videli tisoče protestnikov. Vse te zadeve se zdijo kot tlakovanje poti avtoritarnemu voditelju v prihodnosti. 
Če beremo levo teorijo, je ocena absolutno prava. Ampak kot Slovenec zaupam slovenski policiji in vojski. Morda je teh represivnih ukrepov več tudi zaradi mednarodnih razmer in njihov sprejem je zgoščen na razmeroma kratek čas. A ne moremo mimo realnosti, da smo zavoljo vseh pametnih telefonov in kamer že vsi v svetu Big Brotherja, kjer nihče ne more biti povsem sproščen in neopažen. Kar zadeva zakon o policijskih pooblastilih, sem sam glasoval za, tudi zato, da lahko policisti ukrepajo zoper terorizem. Nismo izvzeti iz tega. Imel bi slab občutek, če ne bi zavaroval življenj naših ljudi, ker bi bil ideološko preveč na neki strani. Sam ideološko ločujem teme, kot sta javno zdravstvo, šolstvo, vprašanje varnosti pa zame ni le ideološko vprašanje. 

Velik problem ne samo pri nas ampak tudi drugod je vse večje število ljudi s prekarnimi (nestanovitnimi službami). Tu bodo potrebne neke rešitve, vse več se govori o univerzalnem temljenem dohodku. Velika večina mladih bo drugače živela mnogo slabše kot njihovi starši (z nižjimi plačami, brez pokojin, brez osnovne socialne varnosti, ki bi omogočala načrtovanje prihodnosti npr. družine in nakup stanovanja). 
Bil bi zelo neiskren, če bi rekel, da imamo rešitve za odpravo prekarnega dela v rokavu. A ne smemo zanemariti dejstva, da je za prekarstvo krivo tudi slabo gospodarstvo in slabe politične odločitve. Gre pa tudi za nezaupanje mladih v pokojninski sistem, ko veliko njih prihaja k privatnikom in si želijo biti SP-ji. Želijo si plačevati čim manj za pokojnine, ker ne zaupajo v pokojninski sistem ter da bodo imeli več sredstev, da bodo lahko normalno preživeli delovno okolje. Dokler pa ne bo pogojev gospodarstvu, da bo lahko zaposlovalo, se bo prekarstvo še povečevalo.

Problem je, da so mnogi tudi prisiljeni v prekarstvo...
Da se razumemo, 90 odstotkov jih je prisiljenih. Imamo nek status quo. Morali bi se pogovoriti, kaj narediti, da bodo ljudje zaposleni na bolj varen način. Če ne bodo sindikati, gospodarstveniki in politika vsaj malo popustili pri svojih zahtevah, se bo dogajalo to, kar se. 

Še en problem te vlade, ki se v javnosti večinoma spregleda, je to, da naša vlada (predvsem premier Cerar in gospodarski minister Počivalšek) ponosno podpira nizko plačana in večinoma težka delovna mesta (Uber, Revoz, Magna Steyr). Verjetno to ne more biti ravno pravi model razvoja Slovenije? 
Se strinjam; sicer je v redu, da se odpirajo nova delovna mesta, ne morem pa privoliti v to, da se na račun delovnih mest na drugi strani ljudi izkorišča. Ne želim, da smo v tem pogledu Bolgarija, želim, da imajo ljudje dostojno plačo. Podpiram Revoz, Yaskawo, Magno, a problem je, da imamo pri nas ogromno podjetnikov, ki so temelj našega gospodarstva. Za Magno Steyr smo pripravljeni narediti vse in je piarovsko gledano zgodba o uspehu. Vprašanje pa je, kaj smo pripravljeni narediti za naše podjetnike. Podjetnik, ki hoče 50 dodatnih kvadratnih metrov delavnice, mora dobiti hitro gradbeno dovoljenje in poceni kredit. To mora država spodbujati. Če bi bil kdaj gospodarski minister, bi zahteval, da imajo v državi vsi enake pogoje. Johann in Janez. Tu smo naredili premalo, preveč je administracije in premalo angažiranosti za naša, slovenska podjetja. 

Takšno stanje bi na globalni ravni še bolj utrdila Ceta, sporazum, ki daje prednost korporacijam in njihovim dobičkom na račun ljudi. Pretekli teden jo je potrdil Evropski parlament. Vaša Tanja Fajon je glasovala proti sporazumu, kakšno pa je mnenje v SD? 
Evropa je brezcarinska cona, želeli smo si, da ne bi bilo več meja. Ceta je dogovor s Kanado, eno najbolj zelenih držav na svetu. Kanada tudi ne izkorišča svojih ljudi kot na primer Kitajska. V stranki se bomo o tem še pogovorili. Če bi me danes vprašali, bi glasoval za ta dogovor. Sem se pa pripravljen prilagoditi stranki. Glasovanje Fajonove vidim kot rezultat vseh dilem, ki jih tudi Ceta ima. 

Mare Vavpotič
Matjaž Han

Ključni problem je verjetno mehanizem ICS, prek katerega lahko korporacije tožijo države, če je ogrožen njihov dobiček. 
Ko smo v SD pri sprejemu protitobačnega zakona opozorili na morebitne tožbe, smo bili označeni za zlobirane, čeprav smo povedali, da lahko v posebnem zakonu pravila glede škatlice cigaret določimo že prej. Verjetno je pametno, da pri Ceti sodelujemo z Evropo, čeprav je res, da bi se včasih morali tudi Evropi postaviti po robu. 

Kako komentirate Trumpove prve poteze? 
Gre za populista, v tem trenutku se ne strinjam niti z eno njegovo potezo. Vendar je dosleden. Vse to je obljubljal pred volitvami. A vsi smo mislili, da ga bo administracija omejila, ko bo prišel do ovalne pisarne. Tega za zdaj ne kaže. Gre svojo pot in malo se bojim njegovih odločitev … 

Omenja se tudi možnost odmevnega srečanja med Trumpom in Putinom v Ljubljani … 
Bil sem na kosilu s Putinom v Rusiji in tam se je govorilo o tem obisku. Predsednik Ruske federacije je bil temu naklonjen. Verjamem, da bo naklonjenost prišla tudi s strani ameriške administracije, predvsem predsednika. Enkrat smo že imeli takšno srečanje. Zdaj so pričakovanja še večja. 

Ste tudi predsednik društva ruskega prijateljstva, kako komentirate dejstvo, da bi po Gallupovi anketi večina Slovencev v primeru vojaške ogroženosti raje videla pomoč s strani Rusije kot Nata? 
Upam, da do te situacije sicer ne bo nikdar prišlo. Je pa zaradi akcij Nata v zadnjih 15 letih prišlo do tega, da javnost vidi nekatere odločitve kot slabe. Sami pa smo tudi slovanski narod z dolgo tradicijo sodelovanja z Rusijo. Prav tako smo gospodarsko bolj vezani na njih. Zato se ne čudim tej anketi. 

Mare Vavpotič
Matjaž Han