Obisk v Nemčiji

Pahor se je z Merklovo pogovarjal o "prihodnosti EU"

G.G./STA
8. 2. 2017, 19.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik države Borut Pahor se je v okviru neformalnega obiska v Nemčiji danes v Berlinu sestal z nemškim kolegom Joachimom Gauckom in kanclerko Angelo Merkel. Po pogovorih je zatrdil, da njegova pot v Rusijo, kamor se bo napotil iz Nemčije, "ne moti nikogar".

STA
Borut je Angeli podaril šopek rož.

"Vsi pogovori z Nemčijo so za Slovenijo velikega pomena," je poudaril Pahor in doda: "Ne samo zato, ker je Nemčija naš daleč najpomembnejši gospodarski partner, ampak ker je pomembna, zelo vplivna evropska država in v tem trenutku na njenih ramenih visi veliko evropskih problemov in tudi rešitev."

"Imamo stališča, ki jih želimo preverjati z našimi prijatelji, partnerji, kar Nemci prav gotovo so, tudi ko gre za pripravo obiska v Rusiji in v Ukrajini," je povedal Pahor. Slovenski predsednik se bo namreč iz Berlina odpravil v Rusijo, kjer bo v petek in soboto na uradnem obisku. Nato pa se bo podal še v Ukrajino.

STA

Glede srečanja z Merklovo je Pahor opomnil, da "ni običajno, da bi se nemška kanclerka srečevala s predsedniki držav, če ne gre za uradni obisk". Pa vendarle sta se "slabo uro zadržala v pogovorih, ki pa niso bili povezani z bilateralnimi vprašanji, ampak s prihodnostjo EU", predvsem pa z varnostnimi in političnimi težavami na obrobju unije.

Kot je spomnil Pahor, je "Slovenija v zadnjem času opravila nekaj pomembnih obiskov v državah na Bližnjem vzhodu, odpravlja se v Rusijo in Ukrajino". Vse to so vprašanja, ki so na plečih Nemčije kot ta hip najpomembnejše evropske države. "Tako zame kot tudi za moje sogovornike je pomembno, da izmenjamo stališča in jih do neke mere tudi uskladimo, saj je to dobro za skupno evropsko politiko," je dodal.

Glede reševanja ukrajinskega vprašanja Pahor ocenjuje, da je stališče Nemčije in Slovenije podobno. Obe strani si prizadevata za uresničevanje sporazuma iz Minska, kot ključno pa Pahor ocenjuje prekinitev ognja.

STA
"Lepo je imeti prijatelje, s katerimi se v pomembnih točkah strinjamo," je povedal odhajajoči nemški predsednik Joachim Gauck.

Obisk v Rusiji nikogar ne moti

Glede prihajajočega obiska v Rusiji je dejal, da "to, da potujem v Rusijo in se srečam s Putinom, da bomo podpisali pogodbe, ki so zelo pomembne za slovensko gospodarstvo, ne moti nikogar". Razloga sta dva: prvi, da se iz Rusije Pahor nato podaja v Ukrajino, drugi pa, da "vsi dobro vedo, da moj obisk v Rusiji ni povezan le s sebičnimi interesi Slovenije, da okrepi gospodarsko sodelovanje, ampak tudi z našo iskreno željo, da skupaj najdemo rešitev za ukrajinsko krizo, ki bi pripeljala do otoplitve odnosov med EU in Rusijo", je še dodal v izjavi, ki so jo posredovali iz njegovega urada.

STA