Poledenele ceste in pločniki

Pazite, da vas ne spodnese!

M.K.
1. 2. 2017, 08.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

»Ledeno stanje« je ponekod na cestah tudi danes. Predvsem v severnem in severovzhodnem delu države, kjer so jutranje temperature še pod lediščem, obstaja nevarnost poledice.

STA
Pazljivo na cestah in pločnikih!

Včerajšnja kombinacija dežja in nizkih temperatur je na mnogih cestah po Gorenjskem povzročila veliko nevšečnosti in tudi dve prometni nesreči. Včeraj je bilo ledeno najmanj na cestah od Drulovke do Podreče, od Mojstrane do Peričnika, med Pokljuko in Radovno, od Stražišča proti Besnici, v »Soteski« med Bledom in Bohinjem ter na Jezerskem in na Hrušici. Na Jezerskem sta v teh okoliščinah s ceste zdrsnila dva avtomobila, še en avtomobil pa je s ceste zdrsnil na priključku na avtocesto na Hrušici. V obeh nesrečah je nastala samo materialna škoda. Danes pa so policisti zaradi poledenelih cest
intervenirali še na Bledu (proti Zaki in Pristavi) ter med Bohinjsko Bistrico in Ukancem, do nesreč pa še ne prihaja, so sporočili s policijske uprave v Kranju. 

Nevarnost poledenelih cest in pločnikov

Na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so včeraj do 13. ure sprejeli 107 poškodovanih, od tega 29 zaradi padcev na ledu.

Ker so razmere podobna včerajšnji in obstaja verjetnost poledice policija poziva voznike k počasnejši in bolj previdni vožnji. Večja naj bo tudi varnostna razdalja, saj je pot ustavljanja zelo odvisna od vozne podlage in je na suhi cesti pri »samo« 50 km/h vseeno dolga skoraj 30 metrov, na mokri je še za približno 10 metrov daljša, na poledeneli cesti pa je dolžina poti ustavljanja že več kot 110 metrov. Poškodbe pri trčenju v mlajšega otroka so pri taki hitrosti že lahko usodne. Zato previdno!

Previdnost svetujejo tudi pešcem – poledeneli so lahko pločniki, dvorišča, parkirišča ipd., zdrs ali padec na taki površini pa lahko pomeni, da pešca lahko »odnese« tudi na cesto. Vožnjo s kolesi, mopedi in podobnimi prevoznimi sredstvi pa policija v teh razmerah odsvetuje.

Vreme: Danes oblačno, jutri precejšnja otoplitev

Danes bo oblačno, na Primorskem, Notranjskem ter ponekod po nižinah še megleno. Le ponekod na severu bo občasno lahko kakšen sončni žarek. Predvsem v jugozahodni Sloveniji bo deževalo, občasno pa bodo rahle padavine možne tudi ponekod drugod. Meja sneženja bo med 800 in 1300 m nad morjem. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na severovzhodu malo pod 0, ob morju do 10 stopinj C, piše na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Jutri bo oblačno, kakšen sončni žarek bo možen na severovzhodu. Spet bo zapihal jugozahodnik. V zahodni in deloma južni Sloveniji bodo občasno manjše padavine, ki se bodo popoldne ali zvečer okrepile in se prehodno lahko občasno pojavljale tudi proti osrednji Sloveniji. Drugod bo večinoma suho. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, na severovzhodu do okoli -2, ob morju 9, najvišje dnevne od 2 do 7, ob morju in na vzhodu do 11 stopinj C.

Obeti: Tudi v petek bo večinoma oblačno, padavine v zahodnih in južnih krajih bodo zvečer oslabele in marsikje tudi ponehale. Na severovzhodu se bo oblačnost lahko prehodno trgala. Še bo pihal jugozahodnik. V soboto bo v zahodni polovici države še nekaj padavin, drugod pa bo suho. Veter bo nekoliko oslabel. Na vzhodu bo občasno sončno.

Vremenska slika: Nad Atlantikom in zahodno Evropo je obsežen ciklon z vremenskimi frontami, naši kraji pa so še na robu območja visokega zračnega tlaka s središčem nad Črnim morjem. Oslabljena vremenska motnja se počasi pomika tudi nad osrednji Balkan. Z jugozahodnikom doteka k nam vlažen in razmeroma topel zrak. 

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo v krajih severno od nas zmerno, ponekod občasno pretežno oblačno. Južneje pa bo oblačno, v Istri, Kvarnerju in Gorskem Kotarju ter ponekod v notranjosti Hrvaške bodo padavine, ki bodo izrazitejše na območju Kvarnerja. Pihal bo jugo.

Jutri bo v krajih vzhodno od nas zmerno do pretežno oblačno. V Istri, Kvarnerju in Gorskem Kotarju ter ponekod v notranjosti Hrvaške bodo občasno padavine, ki bodo najmočnejše na območju Kvarnerja. Jugo se bo okrepil.