Pritožba

Po 1. januarju: Avstrijci izrinjajo Slovence s trga?

T.L./STA
14. 12. 2016, 17.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več kot 110 slovenskih podjetij in obrtnikov je zaradi zaostritve pogojev poslovanja v Avstriji vložilo pritožbo. Gre za izrinjanje slovenske konkurence, so prepričani.

Reuters
Več kot 110 slovenskih podjetij in obrtnikov je vložilo pritožbo na Evropsko komisijo.

Več kot 110 slovenskih podjetij in obrtnikov je vložilo pritožbo na Evropsko komisijo zaradi sprememb avstrijske zakonodaje, ki bo precej zaostrila pogoje za opravljanje storitev v Avstriji.

Spremembe zakonodaje, ki jih bo s 1. januarjem 2017 uvedla Avstrija, rušijo ideje skupnega trga, je pojasnil Roland Grilc iz odvetniške družbe Grilc-Vouk-Škof, ki zastopa slovenska podjetja. Po njegovih besedah imajo slovenski obrtniki in podjetja pri poslovanju v Avstriji že zdaj težave, ki naj bi se s spremembami še povečale. Prepričani so, da spremembe niso namenjene zaščiti delavcev, temveč postopnemu izrinjanju slovenskih podjetij z avstrijskega trga. 

V odvetniški pisarni želijo sprva doseči internacionalizacijo problematike, je dejal Grilc. V dobrih 14 dneh so zbrali 117 pritožnikov. Marija Škof iz odvetniške družbe je poudarila, da zaradi visokih stroškov posamezniki zelo težko vložijo tovrstne pritožbe, lahko pa izkoristijo storitev EU Pilot, ki vsakemu posamezniku omogoča, da v primeru, ko so mu po njegovem mnenju kršene pravice iz prava EU-ja, vloži pobudo na Evropsko komisijo. Če komisija presodi, da je pobuda smiselna, lahko državi članici, ki jo pobuda zadeva, naloži podajo stališča glede očitkov. 

Visoke kazni 

V skladu z novo zakonodajo bo moral izvajalec storitev po 1. januarju plačilno dokumentacijo pripraviti na razpolago tudi v primeru, da gre za kratkotrajne storitve, poleg tega bo morala biti vsa dokumentacija ves čas na voljo na kraju samem, treba pa jo bo tudi aktualizirati in v celoti prevesti, pa je pojasnil Rudolf Vouk iz odvetniške družbe. Opozoril je na nesorazmerno višino sankcij, ki se bodo z novo zakonodajo postoterile, med drugim bodo lahko kaznovani tudi naročniki, kar je še en razlog več, da se bodo ti raje odločali za domače avstrijske ponudnike. V primeru domnevnega prekrška bo treba plačati tudi varščino, še preden bo postopek sploh uveden.