Obisk kriminalistov

Nov škandal pri Cerarjevih

Gabrijel Toplak
30. 10. 2016, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Policijski upravi Maribor po zakonu o organiziranosti in delu v policiji ne komentirajo zadev, če lahko s tem škodijo svojemu delu ali upravičenim koristim drugih, a so na Mestni občini Maribor potrdili obisk kriminalistov. Predali so jim vso zahtevano dokumentacijo.

STA
Praznovanja rojstnega dne stranke se je udeležil tudi Miro Cerar.

Med nalogami mariborskih kriminalistov, še neuradno, naj bi se znašla tudi zahteva po preiskavi tamkajšnjih občinskih svetnikov stranke SMC. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi ti davkoplačevalski denar (šlo naj bi za okoli 1800 evrov), ki so ga sicer prejeli za izobraževanje, raje namenili za praznovanje rojstnega dne stranke, ki se ga je udeležil predsednik stranke Miro Cerar.

Zahtevki so tudi na vpogled po predhodnem dogovoru.

IZSTAVILI NAROČILNICO

V občinski službi za odnose z javnostmi potrjujejo obisk kriminalistov, ki so jim predali zahtevano dokumentacijo. »Svetniški klubi, če želijo uporabiti sredstva, ki so jim namenjena za delovanje, morajo predložiti zahtevek za porabo in opredeliti, kaj želijo naročiti. Služba za delovanje mestnega sveta preveri, ali je zahteva skladna s pravilnikom o porabi proračunskih sredstev za delo klubov svetnikov. Če ni, jo zavrnemo,« odgovarjajo. O konkretnem primeru pa razlagajo: »Po elektronski pošti so prejeli zahtevek za izobraževanje in izvedli postopek (zahteva za izdajo naročilnice, izdaja naročilnice, prejetje izstavljenega računa) ter izstavili naročilnico.« Vsi ostali letošnji zahtevki te svetniške skupine so bili za nakup tonerjev, pisarniškega materiala ter projektorja in projekcijskega platna. »Ti zahtevki, naročilnice in računi so na vpogled v službi za delovanje mestnega sveta po predhodnem dogovoru,« zaključujejo občinski piarovci.

Več kot 1300 evrov je lokalni odbor lani pustil v proračunu.

PRIČE IN RAČUN

Zdenka Jagarinec, vodja službe za odnose z javnostmi v SMC, pravi, da ta svetniška skupina z denarjem ravna namensko in gospodarno ter potrjuje izobraževanje, ki je bilo sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela z namenom poglabljanja ter pridobivanja novega znanja na področju komunikacijskih veščin. »Obtožbe, da naj bi svetniška skupina SMC denar porabila v druge namene, ne držijo in so zavajajoče. Slednje lahko svetniška skupina dokaže na podlagi izjave prič in obveznosti za plačilo na podlagi računa. V preteklem letu je od denarja, ki ga imajo na voljo, ostalo v občinskem proračunu več kot 1300 evrov, saj za njihovo porabo ni bilo potrebe,« je pojasnila Jagarinčeva.

STA
S predsednikom raje na piknik: po kraji v trgovini in bolniškem dopustu, ki ga je raje porabil za spremstvo Cerarja, omenjajo nov »spodrsljaj« Andreja Špenge.