Novi zapleti

V Beli krajini neomajni: migrantskega centra nočejo, Vražjega kamna ne dajo

J.P./STA
14. 10. 2016, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Le dan po protestu pred gradom v Črnomlju je ministrstvo za obrambo Občino Črnomelj pozvalo, naj ji Vražji kamen vrne v posest.

Mirjam Bezek Jakše, Dolenjski list
Protest je minil brez vsakršnih nemirov.

V sredo je Civilna iniciativa proti migrantskemu centru ob 17. uri v Črnomlju organizirala protest. Po besedah predstavnice omenjene pobude Maje Kocjan, črnomaljske svetnice (SDS), so iniciativo ustanovili, da bi preprečili postavitev kakršnegakoli migracijskega nastanitvenega ali začasnega registracijskega centra v Beli krajini – vladi niti ne verjamejo, da gre za začasni center.

Med zahtevami pobudnikov so bile prenehanje vseh dejavnosti za postavitev migrantskega centra v Beli krajini, pomoč Beli krajini pri ureditvi infrastrukture in spodbujanju gospodarskega razvoja, vlada naj tudi sprejme konkretne ukrepe za zmanjšanje socialne ogroženosti Belokranjcev. Zahtevali so tudi pospešitev projekta ceste tretje razvojne osi in poseben razvojni zakon za Belo krajino po zgledu Prekmurja.

STA
Na protestu so tudi zbirali podpise za peticijo.

Poročali smo, da se je slabo uro trajajoč protest v Črnomlju odvil povsem mirno. Pred ljudmi s slovenskimi zastavami in transparenti so se kot govorci med drugim zvrstili tudi občinski svetniki in občani. Na poziv, da naj v času protesta v Črnomelj pridejo s svojimi gospodarskimi vozili, se je odzvalo kar nekaj kmetov.

Posredovanja županje

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je po pozivu Ministrstva za obrambo posredovala pri državnem sekretarju Boštjanu Šeficu. Ta ji je zagotovil, da na ministrstvu za notranje zadeve iščejo optimalne možnosti za vzpostavitev nujno potrebnih sprejemno-registracijskih centrov, ki bi jih vzpostavili v že večkrat opisanih razmerah in le pod določenimi pogoji. Šefic naj bi dodal, da bodo v prihodnjih dneh opravili še nekaj ogledov morebitnih mest za njihovo postavitev, nato pa izdelali celovito oceno njihove primernosti. Glede na omenjeno bodo ministrstvu za obrambo predlagali, če lahko zahtevano vrnitev zemljišča na Vražjem kamnu prestavi za nekaj dni. Če bodo našli ustrezno drugačno rešitev za potrebe obvladovanja ilegalnih migracij, pa tega zemljišča naj ne bi potrebovali, je menda dejal Šefic.

Čemas Stjepanovičeva je v četrtek pisala tudi ministrici za obrambo Andreji Katič in ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar ter ju pozvala, da naj se ministrstvi v primeru, da bodo omenjeno zemljišče uporabili za begunski center, opredelita glede ustreznega nadomestila in odškodnine kinološkemu društvu za zgrajeno infrastrukturo, ureditev zemljišča in nezmožnost izvajanja njihove dejavnosti.

Od ministrice za notranje zadeve pa je dodatno zahtevala, naj kljub Šeficevim zagotovilom še sama pisno zagotovi, da na Črnomaljskem predvidevajo izključno vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra, ki bo aktiviran le v primeru območnega daljšega okrepljenega migracijskega pritiska in da bo ta deloval kot center zaprtega tipa, v katerem bi posameznike zadrževali najdlje 72 ur, kolikor traja hitri postopek za vračanje na Hrvaško.

Županja je vnovič poudarila, da Občina Črnomelj ne bo dovolila gradnje stalnega begunskega namestitvenega centra in da bi glede na zagotavljanje varnosti lastnih občanov in le po pristanku svetnikov, pristala le na vzpostavitev sprejemno-registracijskega centra.

STA
Vražji kamen

O vsem je seznanila tudi občinski svet, predsednika Krajevne skupnosti Črnomelj in predsednika Športno kinološkega društva Bela krajina, je še sporočila Čemas Stjepanovičeva.

Le v primeru vojnega stanja

V zvezi s potekom dogodkov je za Svet24.si spregovorila Maja Kocjan, predstavnica Civilne iniciative proti migrantskemu centru. Povedala je, ne bodo dopustili, da na Vražjem kamnu postavijo kakršenkoli migracijski nastanitveni ali začasen registracijski center. Ali pa kjerkoli drugje v Beli krajini. Kako bodo ukrepali, se zaenkrat še niso dogovorili, je pa kot dve možnosti navrgla protest in zaporo ceste. Kakorkoli že, mirovali ne bojo, saj že ljudje sami pozivajo k ukrepanju. Je pa Kocjanova dejala, da se je zdaj potrdilo, da so govorili resnico – da se je zgodilo ravno to, kar so napovedovali. In da se je zgodilo po izredno hitrem postopku, ko pa naj ne bi bilo nikakršne »panike«. Z ukrepanjem črnomaljske županje niso zadovoljni – po besedah Kocjanove so se že pojavili prvi pozivi k županjinemu odstopu. Ko smo jo pobarali o morebitnih drugih lokacijah, je dejala, da bi to lahko bili Vinica in Preloka, a da tudi te ne pridejo v poštev, saj da migrantski center v taki ali drugačni obliki v Beli krajini ni sprejemljiv. Nam pa je razkrila podrobnost, ki bi lahko vladi povzročila kar nekaj preglavic. Ta ni, kot se izkaže, pogodbe, ki jo ima Športno kinološko društvo Bela krajina z občino, sploh pogledala. Po besedah Kocjanove v pogodbi piše, da je društvo Vražji kamen v posest dobilo za 99 let. Slednje bi prenehalo veljati le v primeru vojnega stanja.

V galeriji si lahko ogledate fotografije sredinega protesta.