Objavljamo sklep sodišča

Krkovič se po smrti pilota ne bo zagovarjal

T.L.
13. 10. 2016, 13.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zavrnjena je zahteva pilotove vdove za uvedbo preiskave zoper upokojenega brigadirja Antona Krkoviča.

Mediaspeed/Arhiv Svet24
Tone Krkovič

Sodišče je zavrnilo zahtevo Emilije Mrlak, vdove umrlega pilota Tonija Mrlaka za uvedbo preiskave zoper upokojenega brigadirja Antona Krkoviča zaradi sestrelitve helikopterja JLA nad Rožno dolino v Ljubljani leta 1991 v času osamosvojitvene vojne, poroča STA. Po mnenju senata niso podane okoliščine, ki bi potrjevale, da gre za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku, saj je Krkovič tekom oboroženega spopada med enotami JLA in obrambnimi strukturami Republike Slovenije le ukazal v skladu z navodili in ukazi streljanje na helikopter JLA, kar je običajna vojaška akcija v oboroženem spopadu, ko izvidniški sovražni helikopter preletava območje mestnega središča, kjer je sedež republiških organov. Prav tako po ugotovitvah sodnega senata ni z ničemer izkazan utemeljen sum, da naj bi bilo kaznivo dejanje storjeno na grozovit in zahrbten način, kar je kvalificirana oblika tega kaznivega dejanja.

Zoper sklep se lahko vdova pritoži na na višje sodišče.

d2ad48aee535c36624bdf0e511bfea3e.jpegS klikom na sliko lahko preberete celoten zavrnilni sklep Senata Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Mrlakova je v zahtevi za preiskavo nekdanjemu poveljniku specialne brigade Moris Krkoviču očitala umor v sostorilstvu, ki naj bi ga zagrešil še z dvema neznanimi storilcema. Teritorialci so 27. junija 1991 Mrlaka s prenosno protiletalsko raketo sestrelili z Iskrine stolpnice na Trgu republike, medtem ko je v vojašnico na Vrhniko peljal kruh, življenje pa je izgubil tudi mehanik, Makedonec Bojanče Sibinkovski. Mrlak je bil za večino okupator in agresor, ki je umrl v uniformi osovražene JLA. Slovenski javnosti je bilo dolgo zamolčano, da je s pilotom Jožetom Kalanom in letalskim tehnikom Bogomirjem Šuštarjem za »dan D« pripravljal prevoz dveh do treh jugoslovanskih helikopterjev na slovensko stran.