Številne pritožbe

Kdo nadzoruje mestne redarje?

mk
6. 10. 2016, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Že včeraj smo pisali o redarskih pooblastilih in preverjali, kako je urejen nadzor nad kršitvami, ki ga opravlja mestno redarstvo.

Nikola Miljković/M24
Nadzor nad redarji je pomanjkljiv.

Ker nas je zanimalo, kako to poteka, smo mestno redarstvo povprašali o tem, kdo je zadolžen za obravnavo prijav domnevnih kršitev mestnega redarstva in koliko je ugotovljenih kršitev redarjev. Kot so nam odgovorili, kršitve dela mestnih redarjev obravnava kar mestno redarstvo samo. Povedali pa so tudi, da so že bili primeri, ko so bili mestni redarji obravnavani zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov, vendar tovrstne evidence ne vodijo, ker kot pravijo, za to ni zakonske podlage. Gre torej za pomanjkljivo urejen nadzor, ki ga celo opravljajo sami, kar vzbuja sume, da takšni postopki potekajo povsem neodvisno in na primerno urejen način.

Voznika ne smejo ustaviti

Naj ob tem omenimo še eno zanimivost. Mestni redarji voznika ne smejo ustaviti zaradi prehitre vožnje. Takšne globe lahko pošljejo samo po pošti. Voznika lahko ustavijo le v primeru, da ni pripet z varnostnim pasom. Vendar mu tudi v tem primeru ne smejo izreči kazni za prehitro vožnjo, saj se mora ta dokumentirati z avtomatskim merilnikom. Gotovo bi bile v vseh omenjenih primerih potrebne izboljšave, ki bi bile v korist tako občanov kot samega mestnega redarstva. Številne pritožbe nad delom redarjev namreč kažejo na to, da znajo očitno tudi sami prekoračiti svoja pooblastila oziroma postopati napačno.