Minister Gašperšič

Prilizuje se poslancem in rešuje svojega šefa – Cerarja

Matej Klarič
14. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je moral včeraj odgovarjati na vprašanja poslanske skupine SD, kjer so bili s predstavljenimi odgovori zadovoljni. V Desusu pa so se dokončno odločili, da mu s stisnjenimi zobmi izrečejo podporo.

STA
Govorice, da ga želi Cerar žrtvovati, se za zdaj niso izkazale za resnične.

Kot je včeraj povedal prvak Desusa Karl Erjavec, bodo v stranki podprli vse tri ministre, zoper katere so bile vložene interpelacije. Poudaril pa je, da želijo ohraniti stabilnost, ker pričakujejo nove interpelacije.

Reuters
Gašperšič se, očitno v strahu pred svojo usodo, dobrika poslancem z obljubami, za katere je včasih menil, da so neizvedljive.

Kljub temu so v stranki povedali, da ministrici Milojki Kolar Celarc in ministru Petru Gašperšiču dajejo priložnost za izpolnitev pogojev do konca leta, če do takrat ne bosta izpolnila ciljev, pa pričakujejo, da ju bo premier Cerar zamenjal. V stranki tudi pričakujejo, da bo ministrica za zdravje Kolar Celarčeva do konca decembra vložila zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju v javno razpravo ter povedala, kako si predstavlja financiranje zdravstvenega sistema. Če tega ne bo storila, v Desusu menijo, da bi ji moral Cerar sam odreči zaupanje. Medtem poslanci Desusa brezpogojno podpirajo ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

Gašperšiča podpirajo z zadržki

Več neodobravanja pa je v Desusu požel minister Gašperšič. Pri tem niso nezadovoljni samo nad njegovimi izjavami glede drugega tira, temveč tudi glede ostalih projektov. Pričakujejo, da bo minister do konca leta povedal, kako bo financiran drugi tir in kakšna bo vrednost projekta. Erjavec pa ni izključil niti tega, da bi bil kakšen poslanec pri interpelaciji vzdržan.

V SD enotni v podpori

Vsi poslanci SD bodo glasovali proti interpelaciji ministra Gašperšiča. Han je po sestanku poslanske skupine SD z ministrom Gašperšičem izrazil zadovoljstvo nad razpravo, ki da je bila vsebinska in se je dotikala mnogih vprašanj, povezanih z njegovim resorjem. Glavno vprašanje je bilo po njegovih besedah drugi tir. V zvezi s tem so v poslanski skupini SD od Gašperšiča dobili zagotovilo, da ne razmišlja niti o koncesiji na kateremkoli pomolu Luke Koper niti o privatizaciji Luke, temveč o partnerstvu Slovenskih železnic, Luke Koper in države.

Gašperšičevo dobrikanje

Minister Gašperšič je sicer pred kratkim obljubil tudi, da za predor Markovec več ne bodo potrebne vinjete. S tem se je očitno želel prikupiti primorskim poslancem, ki so nezadovoljni z njegovim delom. Toda te namere je pod vprašaj postavil premier Cerar, ki je dejal, da to še ni bilo usklajeno z njim. Včeraj pa je Gašperšič še enkrat poudaril potrebo po gradnji drugega tira v naslednjem letu. Spomnimo, da je na svojem zaslišanju pred izvolitvijo ocenjeval, da gradnja ni potrebna. Lani pa so na ministrstvu zamudili s prijavo za evropska sredstva za gradnjo tira, kar je skupaj z ministrovimi ostalimi odločitvami povečalo dvome o tem, kakšne interese zastopa.

Za interpelacijo bi moralo glasovati 46 poslancev, da bi bili minister oziroma ministrici razrešeni.

Civilna fronta želi pojasnila

V civilni fronti Vstala Primorska so ministra in premierja včeraj pozvali k dodatnim pojasnilom. Skrbi jih, da bodo še vedno podeljevali koncesije za upravljanje v Luki Koper, kar bi šlo na račun višjih stroškov države. Dvomijo pa tudi o finančni upravičenosti javno-zasebnega partnerstva pri gradnji drugega tira ter opozarjajo na potrebo, da Luka ostane enovito podjetje.

Kljub nekaterim špekulacijam v zadnjih tednih, da bi utegnil Cerar Gašperšiča »žrtvovati«, je minister v ponedeljek zagotovil, da ga k odstopu nihče ni pozval, tudi sam o tem ni razmišljal. Vse bolj tako kaže, da bo tudi ta minister prestal interpelacijo in obdržal položaj.