Krašovec naj bi odstopil

Vlada ostala brez generalnega sekretarja

R.T.
13. 9. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Darko Krašovec naj bi predsedniku vlade Miru Cerarju podal odstopno izjavo.

STA
Darko Krašovec

Kot poroča Siol.net, je vlada ostala brez generalnega sekretarja Darka Krašovca. Zaenkrat še ni uradno znano, zakaj je predsedniku vlade Miru Cerarju podal svoj odstop. V kabinetu predsednika vlade so povedali le, da se bo premier na dogajanje predvidoma odzval v sredo.

Izločitev vseh sodnikov in sodišč

V zadnjih dneh se je Krašovec namreč znova znašel v središču afere. Časnik Finance je namreč razkril, da je Krašovec leta 2011 kot generalni sekretar ministrstva za šolstvo za ministrstvo naročil šest barskih miz v skupni vrednosti več kot 6000 evrov.

Država toži podjetje A Pohištvo, katerega solastnika sta Krašovec in njegova žena.

Magister pravnih znanosti je sicer v postopku ugotavljanja lastništva kmetijskih zemljišč kot pooblaščenec podjetja A Pohištvo pred nekaj meseci zahteval izločitev vseh sodnikov in sodišč v državi, češ da niso nepristranska in neodvisna. Vrhovni sodniki so njegov predlog zavrnili. Kot so takrat ugotavljali, je trditev o tem, da zaradi povezav z državo nobeno slovensko sodišče ne bi smelo odločati o zadevi, "absurdna in v najboljšem primeru rezultat popolnega nepoznavanja vloge sodnika in sodišča ter osnov civilnega (procesnega) prava", predlog za izločitev "vseh sodnikov pri vseh sodiščih v Republiki Sloveniji in vseh sodišč, ki jih je ustanovila Republika Slovenije", pa je po mnenju vrhovnega sodišča "popolnoma zagrešen". 

Nekoč sodnik

Krašovec je bil, preden je postal generalni sekretar v Cerarjevi vladi, sodnik na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču. Bil je predsednik sodnega senata v nekaj medijsko odmevnih primerih, na primer v postopku Dimitrija Rupla, ko je zaradi po njegovem mnenju prisilne upokojitve in predčasnega odpoklica s položaja generalnega konzula v Trstu tožil državo, ter v postopku, ko je eden od bivših vodilnih Hypo Leasinga Andrej Potočnik tožil svojega nekdanjega delodajalca zaradi redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov.