Prodajali bomo!

Vlada sestavlja prodajni seznam

žk
22. 8. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čeprav trenutno še vedno nimamo stalnega ministra oziroma ministrice za finance, na tem ministrstvu pospešeno pripravljajo dokument, na podlagi katerega bomo v prihodnosti prodali številna podjetja v državni lasti.

STA
Mnenja o tem, kaj sodi med strateške naložbe, so znotraj koalicije deljena.

Iz Slovenskega državnega holdinga so pred več kot tednom dni na ministrstvo za finance poslali nov predlog strategije upravljanja državnega premoženja. Pretekla strategija je stara malce več kot leto dni,a bo, kot kaže, deležna temeljitih popravkov. Država podjetja, v katerih ima lastniške deleže, razvršča v tri kategorije. V strateške naložbe, v katerih bo ohranila vsaj 50-odstotno lastništvo, pomembne naložbe, v katerih bo zadržala vsaj 25-odstotno lastništvo, in portfeljske naložbe, ki bodo namenjene prodaji.

Spremembe

SDH v predlogu sprememb strategije upravljanja državnih naložb po neuradnih informacijah predlaga nekatere spremembe v klasifikaciji, med drugim bi Zavarovalnico Triglav premaknili iz strateških v pomembne naložbe. Petrol in Pozavarovalnica Sava ostajata pomembni, a SDH naj bi predlagal tudi možnost prodaje. Na potezi sta finančno ministrstvo in vlada.

Za ohranitev Zavarovalnice Triglav med strateškimi naložbami se zavzemajo pri Desusu.

V čakanju ministrice

Odločitev glede klasifikacije bo najprej sprejelo ministrstvo za finance, ki bo vladi predlagalo spremembe strategije (formalno bo to nova strategija), nato pa koalicija. Na ministrstvu za finance predloge SDH proučujejo, kdaj bi lahko šla strategija v nadaljnje postopke, pa še ni znano. Zelo verjetno bo počakala vsaj na imenovanje novega ministra za finance.

Slovenski državni holding (SDH) je pri pripravi predloga sprememb strategije ponovno ocenil naložbe skladno z opredeljenim točkovnikom, je pa po neuradnih informacijah pri nekaterih dodal tudi svoje mnenje, saj je prišlo do razhajanj v oceni po točkovniku in oceni SDH o strateškosti.

Trenutno je v veljavni klasifikaciji državnih naložb 91 podjetij.

Zavarovalnica Triglav v prodajo?

Delež v Zavarovalnici Triglav – Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) ima v njej 34,47-odstotni delež, ki ga upravlja SDH, sam SDH pa še 28,09-odstotni delež – naj bi se po predlogu SDH selil iz strateških med pomembne naložbe. Glede tega je sicer še veliko odprtih vprašanj, saj še ni odločitve glede morebitnega prenosa deleža v lasti Zpiza na demografski sklad. V koalicijskem Desusu pričakujejo, da bo delež v lasti Zpiza prešel na demografski sklad in da bo imel ta možnost odkupa tudi deleža v lasti SDH.

Naložbi v Petrolu in Pozavarovalnici Sava naj bi ostali opredeljeni kot pomembni, SDH pa naj bi za ti dve naložbi – tako kot za deleže v NLB, Krki in Savi – predlagal odpravo omejitve koncentracije lastništva (zdaj noben posamični delničar v teh družbah ne sme preseči lastniškega deleža države) in tudi proučitev možnosti, da bi se lahko deleža v določenih okoliščinah prodala.