Slovesno

Največji cerkveni Marijin praznik

G.G./STA
15. 8. 2016, 08.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Katoliški cerkvi so danes praznovali Marijino vnebovzetje. Slovesna bogoslužja so potekala po številnih cerkvah, posvečenih Mariji. Marsikje so se na praznik pripravili že sinoči, s procesijami in nočnim bdenjem.

STA
Mašo na Brezjah bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Marijino vnebovzetje je največji cerkveni Marijin praznik. Čeprav gre za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem, pa je versko resnico, da je bila Marija "po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo", šele leta 1950 slovesno razglasil papež Pij XII.

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Nadškof Zore je slovesno mašo in procesijo popoldne vodil tudi v romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Novi Štifti na Dolenjskem. Mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl je dopoldne maševal na Ptujski Gori, še pred bogoslužjem pa je bila molitvena ura s prošnjo za varstvo pred terorističnimi napadi in za preprečitev sovraštva.

Poleg Katoliške cerkve praznik Marijinega vnebovzetja obeležuje tudi Pravoslavna cerkev. Obeležili pa ga bodo 28. avgusta. V Sloveniji je 15. avgust od leta 1992 tudi dela prost dan.