Goriški bazen

Bodo našli denar za obnovo?

pk
14. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mestno kopališče v Novi Gorici je priljubljena točka za trening, oddih in osvežitev ali zabavo. A njegova infrastruktura je že precej stara in dotrajana. Najnujnejše je popravilo zunanjega olimpijskega bazena, a to ne bo prav poceni. Finančno breme pada na mestno občino.

Športni zavod
Na mestnem kopališču imajo te dni precej obiska.

Ustanoviteljica novogoriškega mestnega kopališča je Mestna občina Nova Gorica, njen upravljavec pa tamkajšnji javni zavod za šport. Prav občina bo morala v proračunih naslednjih let najti dovolj denarja, da se obnovi zunanji bazen, saj je star že več kot 20 let.

Kje je težava

STA
Uroš Jug, direktor zavoda za šport.

Na junijski seji mestnega sveta se je ta seznanil s poslovnim poročilom javnega zavoda za šport, ki jim ga je predstavil direktor zavoda Uroš Jug. Po predstavitvi se je vnela razprava o tem, da bo treba pomisliti tudi na ta pomemben poseg. Svetnike je predvsem zanimalo, kaj konkretno je narobe z bazenom in koliko bi bilo treba za popravilo odšteti.

Jug jim je pojasnil, da pušča bazenska školjka, tako da morajo vodo večkrat dolivati. Pravi, da ta iz bazena izginja tudi zaradi hlapenja od vročine. Sicer pa na olimpijskem bazenu opravljajo redna vzdrževalna dela, a da je po tolikih letih jasno, ko že popušča gradbeni material, da bo v letu ali dveh treba iti v celovito obnovo.

Denar za popravilo

Direktor zavoda, ki upravlja s kopališčem, je svetnikom še povedal, da je za zdaj težko oceniti, kakšen finančni zalogaj bi obnova predstavljala, ugibajo pa, da bi stala okrog sto tisoč evrov, kar je vsota, ki jo mora zagotoviti občina.

»Pristojni oddelek na občini je že obveščen o stanju bazena in o tem, da ga bo treba sanirati in zagotoviti sredstva za popravilo,« je še povedal Jug ter dodal, da so letos v zamenjavo poškodovane bazenske keramike že vložili 14 tisoč evrov.

Priljubljena točka

Mestno kopališče je tudi edini tovrstni kompleks na območju Goriške, naslednjega je potem mogoče najti šele v Ajdovščini. Te dni ima kopališče precej obiska, saj zaradi vročine tam osvežitev iščejo številni domačini, kot pa še pojasni njegov upravljavec, bazen obiskujejo tudi Italijani. »Dopoldne je veliko tečajev, poletnih šol, popoldne pa prihajajo tudi družine z obeh strani meje,« povedo.

Javni zavod za šport Nova Gorica še sporoča, da kopališki kompleks, zgrajen leta 1995, obsega zunanji olimpijski bazen in dva manjša otroška, imajo pa še manjši zimski bazen. Namerava se graditi večji pokriti bazen. Letno kopališče uporablja okrog 28 tisoč obiskovalcev.