Neurja po Sloveniji

Voda zalivala stavbe, prožili so se plazovi

M.K.
25. 6. 2016, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V pozno popoldanskih urah so se predvsem na jugovzhodu in jugozahodu Slovenije razdivjala neurja. Največ težav so zaradi obilnih padavin povzročile meteorne vode in hudourniški vodotoki. Ponekod pa tudi močan veter.

DL
Slika je arhivska.

Po informacijah uprave za zaščito in reševanje je zaradi lokalnih nalivov meteorna voda ponekod zalila stanovanjske in poslovne prostore ter na ceste nanesla zemljo in kamenje. Poročajo tudi o težavah zaradi močnega vetra in udarov strel.

Arso
Hidrološko opozorilo za noč na nedeljo, 26. 6. 2016

Po napovedi agencije za okolje so tudi zvečer še možna lokalna neurja z močnejšimi nalivi, vetrom in točo, zato lahko v večjem delu države hitro porastejo in se razlijejo manjši vodotoki.

Meteorna voda je zalila spodnje prostore stanovanjskih hiš v Orehovici v občini Šentjernej, Slovenski Bistrici, Krškem in Semiču.

Ceste so morali zaradi vdora vode zapreti in očistiti v Radljah ob Dravi, kjer je v naselju Vas meteorna voda zalila cestišče. Dežurni delavec cestnega podjetja iz Celja je s cestišča očistil nanos peska in kamenja v dolžini 40 metrov, pri hidroelektrarni Vuhred pa očistil zamašen cestni prepust.

Gasilci in delavci cestnih podjetij so posredovali na več krajih, kjer so se podirala drevesa. Tako so morali odstraniti veje in debla s cest v Zagorju ob Savi, Ormožu, Markovcih in na Kidričevem.

Dravinja je v Vidmu presegla opozorilni vodostaj. Ponoči bo Dravinja v srednjem in spodnjem toku poplavljala na območju vsakoletnih poplav.

Močan veter je v Brežicah podrl drevo na cesto Trnje-Mostec, promet pa so ovirali tudi plazovi, eden je zasul lokalno cesto v Semiču.

V Krškem je poplavil potok, ki je v naselju Koprivnica ogrožal infrastrukturo. V Sevnici pa je strela udarila v železniško infrastrukturo na Blanci, a k sreči se ni vnel požar.

Strela je poškodovala tudi v predor Golo Rebro. Zaradi odprave tehničnih težav je bil zaprt vozni pas v smeri Ljubljane.

Okoli 17.00 je območje občine Kozje zajelo neurje z močnim deževjem in vetrom. Voda je ogrožala stanovanjsko hišo, poplavila poslovne prostore knjižnice in lekarne v Kozjem. Gasilci PGD Kozje in Podsreda so odstranjevali podrta drevesa in črpali vodo.

V Slovenskih Konjicah in Šentjerneju pa je bila prekinjena oskrba z električno energijo. Vzdrževalci so okvare odpravili do večernih ur.

V Mariboru je voda zalila kletne prostore stanovanja na Kidričevi ulici. V Spodnjih Hočah je vozilo obstalo v zalitem podvozu. Gasilci so na delu tudi v Hočah, Slovenski Bistrici, na Ptuju in v drugih krajih, kjer je narasla voda poplavila objekte na izpostavljenih legah.