Neznanci ogovarjajo

Pazimo na svoje otroke

Gabrijel Toplak
28. 5. 2016, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko sta učenca drugega razreda izstopila iz šolskega avtobusa, je do njiju na avtobusno postajo pripeljal karavan, iz katerega naj bi stopil moški in jima ponudil bombone.

Neznanci ogovarjajo otroke.

Da lahko do nadlegovanj in ugrabljanja otrok v bližini šolskih okolišev prihaja samo v Ameriki, kot vse kaže, ne velja več. Na ptujskem območju so namreč policisti nedolgo nazaj obravnavali podobno prijavo.

Višji policijski inšpektor II Bojan Kitel, sicer vodja službe direktorja Policijske uprave Maribor, je dejal, da je policija v zadnjih dveh tednih prejela nekaj prijav v zvezi s tem, da naj bi neznani moški na območju policijskih postaj Ptuj, Gorišnica in Ormož ogovoril otroke. »Pri tem pa do zdaj elementov kaznivega dejanja nismo potrdili. Kljub temu zadevi posvečamo potrebno pozornost in jo preverjamo,« je pojasnil Kitel.

Kljub več prejetim prijavam o nagovarjanju policija zaenkrat ni potrdila elementov kaznivega dejanja.

Nepridipravi prežijo

Na spletni strani Občne Markovci že nekaj časa na ta dogodek opozarjajo z zapisom Pazimo na svoje otroke, pod katerim je podpisan tamkajšnji župan Milan Gabrovec. »Žal se spet pogosto dogaja, da nepridipravi prežijo na naše otroke. Tudi v naši občini smo bili priča dogodku, ko sta starejša moška z bomboni vabila otroke v svoj avtomobil. K sreči sta ta otroka bila poučena, kako ravnati v takih in podobnih situacijah, in sta zbežala s kraja dogodka. Kaj pa vaši otroci, ste jih poučili, kako ravnati? Vsi skupaj, starši, stari starši, starejši bratci in sestrice, sosedi, vaščani – bodimo pozorni na sumljive avtomobile, na počasno vožnjo in nenadno ustavljanje ob otrocih, predvsem pa pogovarjajmo se z otroki, poučimo jih, kako ravnati, ko jih ogovori neznanec ali jih celo vabi v svoj avtomobil,« je zapisal župan.

Sivi karavan

Marinka Bezjak Kolenko, direktorica tamkajšnje občinske uprave, je po opisu staršev enega od otrok za Svet24 sporočila: »Otroka sta izstopila iz šolskega avtobusa, in ko je ta odpeljal, sta na postajališču še klepetala. Do njiju se je pripeljal sivi karavan, iz katerega je izstopil moški, medtem ko je voznik ostal v avtomobilu. Odprl je zadnja vrata in pristopil k otrokoma z vrečko bombonov. Eden od njiju je dejal, beživa, zato sta stekla v bližnjo stanovanjsko hišo, kjer je eden od obeh otrok doma. In starši so takoj obvestili policijo

Ivan Štrafela, ravnatelj Osnovne šole Markovci:

Fanta sta se ustrašila in nemudoma zbežala domov ter zgodbo povedala staršem.

Na avtobusni postaji

Neljubi pripetljaj je potrdil tudi ravnatelj Osnovne šole Markovci Ivan Štrafela, ki je povedal, da sta dva učenca 2. razreda v Stojncih izstopila iz šolskega avtobusa in se še nekaj časa zadrževala na avtobusni postaji. »Nenadoma naj bi do njiju pripeljal svetel avtomobil, iz katerega naj bi stopil moški in jima ponudil bombone. Fanta sta se ustrašila in zbežala domov ter zgodbo povedala staršem. Oče enega od otrok je poklical policijo, ki se je takoj odzvala, vendar ni nikjer opazila nobenega sumljivega avtomobila. Tudi nihče drugi razen teh dveh otrok ni ničesar opazil,« pa je opisal dogodek in dodal, da je policija opravila razgovor z obema fantoma, ki sta kasneje zgodbo že malo spreminjala. Policija od takrat, tako Štrafela, vseeno redno spremlja dogajanja na tem območju, v šoli pa so se naslednji dan vsi razredniki ponovno pogovorili z učenci o varnosti in komunikaciji z neznanci.