Celovški dvori

Heglerjeva in Oblak naj bi sklad oškodovala za 650.000 evrov

M.K./STA
26. 5. 2016, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanja direktorica javnega stanovanjskega sklada ljubljanske občine Jožka Hegler v sredo ni prišla na predobravnavni narok v sojenju.

Mediaspeed
Jožka Hegler

Jožki Hegler sodijo zaradi očitkov o ponarejanju in uporabi ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev pri sklenitvi svetovalne pogodbe z lihtenštajnskim podjetjem za nakup stanovanj v Celovških dvorih leta 2006.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je Jožko Hegler in poslovneža Andreja Oblaka ovadil leta 2014, ker naj bi leta 2006 oškodovala proračun stanovanjskega sklada. S tem naj bi zlorabila položaj in sklad oškodovala za 650.000 evrov.

Heglerjeva je namreč leta 2006 kot direktorica sklada sklenila svetovalno in posredniško pogodbo z družbo Sebua, ki naj bi skladu pomagala kupiti 300 stanovanj v Celovških dvorih. Policisti NPU, ki so Heglerjevo in Oblaka ovadili leta 2013, sumijo, da je Heglerjeva že takrat vedela, da pogodbeno dogovorjene storitve s Sebuo ne bodo nikoli opravljene, saj se je o nakupu stanovanj že pred tem pogovarjala neposredno z družbo S.P.C., ki jo je vodil Oblak.

Sporna svetovalna pogodba

Arhiv PlanetSiol
Sklenitev svetovalne pogodbe s podjetjem Sebua AG je, tako kot je kasneje priznala Heglerjeva, stanovanjskemu skladu svetoval prav Andrej Oblak.

Takrat je na strani Sebue pogodbo podpisal Jože Podržaj, ki je bil v tistem času zaposlen v družbi Hypo Alpe Adria Consultants, vodil pa jo je soobtoženi Oblak. Nekaj mesecev pozneje pa je podjetje AM-S.P.C., katerega zastopnik je bil Oblak, s stanovanjskim skladom sklenilo še prodajno predpogodbo o nakupu 300 stanovanj. Sklenitev svetovalne pogodbe s podjetjem Sebua AG je, tako kot je kasneje priznala Heglerjeva, stanovanjskemu skladu svetoval prav Oblak, navaja Delo.

Ko je v javnost prišla informacija, da je bila vložena ovadba zaradi zlorabe položaja, je Heglerjeva, ki je danes direktorica mestne uprave ljubljanske občine, priznala, da bi ravnala drugače in bi verjetno preverila lastniške povezave podjetja z investitorjem. Pred sklenitvijo svetovalne pogodbe so po njenih besedah preverjali le, ali ima podjetje licenco za nepremičninsko posredništvo, kdo je lastnik podjetja Sebua, pa niso preverjali, še navaja Delo.

Heglerjeve in Oblaka v sredo na sodišče ni bilo. Ker se naroka nista udeležila, sta se pa pritožila na obtožnico, je sodnik Srečko Škerbec štel, da oba krivdo zanikata, navaja časnik Dnevnik.

Za kvadratni meter odšteli 1350 evrov 

Sklad je za stanovanja v Celovških dvorih odštel 1350 evrov za kvadratni meter. Zagovornik Heglerjeve bo poskusil dokazati, da je kot direktorica ravnala povsem gospodarno in da torej ni oškodovala sklada, posledično pa tudi ni storila kaznivega dejanja. Oblakova obramba pa se je dokazovanja nedolžnosti svoje stranke lotila nekoliko drugače, in sicer med drugim zahteva, da sodišče določene dokaze izloči iz sodnega spisa, ker naj bi bili pridobljeni nezakonito, navaja Dnevnik.

Zagovornik Heglerjeve predlagal zaslišanje štirih prič, med drugim nekdanje vodje sektorja dejavnosti Julke Gorenc, ki je bila pri ljubljanskem javnem stanovanjskem skladu zaposlena od leta 1995 do upokojitve februarja letos.

Obramba je za pričo predlagala še sodnega izvedenca gradbene stroke Dejana Žlajpaha. "Pojasnil bo, da je bil nakup 300 stanovanj v Celovških dvorih poslovno uspešen projekt," je povedal zagovornik in dodal, da pri poslovno uspešnem projektu ne moremo govoriti o oškodovanju. "Če pa je sodišče ocenilo, da je mnenje sodnega izvedenca le del zagovora obtoženega, naj samo določi drugega sodnega izvedenca gradbene stroke," je še predlagal zagovornik.