Serija odhodov iz SDS

Andrej Čuš: "Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan"

G.G.
23. 5. 2016, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po seriji izstopov vidnih članov SDS se je za odhod iz največje opozicijske stranke in njihove poslanske skupine odločil še poslanec Andrej Čuš.

SDS
Za odhod se je odločil tudi Andrej Čuš, ki je bil od leta 2011 do januarja 2015 predsednik podmladka stranke.

Čuš je razložil, da bo kot samostojni poslanec naredil prvi korak v smeri aktivnega parlamentarizma, s čimer želi preseči položaj v slovenski politiki, "ko si dve osebi delita državo".

Čuš že napoveduje, da se bodo ob njegovem izstopu iz SDS pojavljale številne teorije zarot, od tega, da je poslan od Janeza Janše, do tega, da iz Murgel od Milana Kučana. "Vsem ljubiteljem zarot sporočam, da me ne pošiljata ne Janez ne Milan, prav tako za mano ne stoji noben stric ali teta iz ozadja," je dejal in zagotovil, da se je za izstop iz SDS odločil samostojno, na podlagi tega, kar se dogaja v državi, in ker mu ni vseeno za mlade in njihovo prihodnost.

Pritegniti želi državljane, ki bojkotirajo volitve

Izrekel je tudi nekaj kritik na račun stranke. Med drugim je izpostavil, da je vodstvo stranke vsem, ki so bili kritični do delovanja SDS, želelo preprečiti nastop na naslednjih parlamentarnih volitvah. A Čuš pravi, da do zdaj že nekdanje stranke ne goji zamer, resno pa jemlje zavezo, da je predstavnik ljudstva.

Ob napovedi aktivnega parlamentarizma je povedal, da bo za uspešno delovanje in pripravo zakonskih sprememb oblikoval programski svet, v katerega želi vključiti strokovnjake, ki so uspešni doma in v mednarodnem okolju. Verjame tudi, da bodo s predlaganimi rešitvami na prihodnje volitve pritegnili tisto polovico državljanov, ki že nekaj časa bojkotirajo volitve.

Iz stranke je nedavno izstopila dolgoletna podpornica prvaka SDS Janeza Janše Vera Ban, ki ni več prenesla, kako Janša ravna s svojimi ljudmi.

Banova pa ni edina, ki se je odločila za odhod. Med odmevnejšimi imeni navedimo le nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja in nekdanjo evropsko poslanko Romano Jordan.

V naslednjih dneh naj bi iz stranke izstopilo še več ljudi.