Rezultati ankete

Politični polčas

Simon Rosc
21. 5. 2016, 12.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minuli teden smo na naši spletni strani preverjali priljubljenost slovenskih politikov. Nekateri so s svojo uvrstitvijo presenetili, spet drugi so na svojih pozicijah pričakovano.

sta
Največ podpore ste v naši anketi namenili Janezu Janši, na zadnjem mestu pa je Karl Erjavec.

Kdo od politikov uživa največjo podporo?
Janez Janša 37 %
Borut Pahor 23 %
Milan Brglez 7 %
Bojan Dobovšek 6 %
Miro Cerar 6 %
Franc Kangler 5 %
Luka Mesec 5 %
Ljudmila Novak 5 %
Dejan Židan 4 %
Karl Erjavec 2 %

praševali smo vas, koga med slovenskimi politiki najbolj podpirate, in tako dobili lestvico desetih najbolj priljubljenih politikov v državi.

Janaša najbolj priljubljen 

Sodeč po naši anketi je politik, ki mu bralci naše spletne strani najbolj zaupate, prvak stranke SDS Janez Janša. Namenili ste mu kar 37 odstotkov glasov. Takšen rezultat niti ne preseneča, saj je bila anketa izvedena tako rekoč pred intervjujem »mame SDS« Vere Ban za komercialno televizijo, v katerem je razkrila veliko pomembnega dogajanja iz ozadja stranke, in intervjujem nekdanjega poslanca SDS Franca Pojbiča za naš časopis, ki je iz stranke izstopil leta 2013. Tudi ta je v pogovoru povedal marsikaj, med drugim je razmere znotraj SDS opisal celo kot manj demokratične v primerjavi z nekdanjo komunistično partijo. Ne pozabimo še vrste izstopov, ki so se zgodili zadnje tedne, med drugim je še včeraj iz izvršilnega odbora stranke izstopila nekdanja evropska poslanka Romana Jordan. Vse to bi Janši v prihodnje utegnilo prinesti veliko škodo.

sta
Milan Brglez je po naši anketi s podporo prehitel šefa svoje stranke in slovenskega premierja Mira Cerarja.

Brglez presenetljivo visoko 

Triindvajset odstotkov ste po naši anketi namenili predsedniku republike Borutu Pahorju. Tudi ta rezultat je bil pričakovan, saj se naš prvi državnik že nekaj let pojavlja med najbolj priljubljenimi slovenskimi politiki. Je pa zato toliko večje presenečenje tretje mesto, ki ga je dosegel predsednik državnega zbora Milan Brglez. Prehitel je celo premierja Mira Cerarja, ki je skupaj s poslancem Bojanom Dobovškom pristal na četrtem mestu. Pričakovati je bilo upad podpore Brglezu, predvsem zaradi odločitve o prepovedi referendumov, ki jih je v proceduro vložil Sindikat delavcev migrantov Slovenije in so mu prinesli velik medijski linč, a se je očitno zgodilo ravno obratno.

Mediaspeed
Za visoko uvrstitev Franca Kanglerja lahko »okrivimo« veliko medijsko pozornost, ki jo je imel v zadnjem tednu.

Vzpon Kanglerja?

Na petem mestu je še eno presenečenje. Z Luko Mescem in Ljudmilo Novak si to mesto na deli Franc Kangler. Očitno je nekdanji župan štajerske prestolnice po številnih aferah spet v vzponu ali pa njegov vzgonski veter lahko pripišemo medijski pozornosti, ki jo je prejel zaradi ustanavljanja Nove ljudske stranke.

Erjavec na dnu

Zadnji dve mesti sta zasedli vodji dveh stalnic na politični levici, Dejan Židan in Karl Erjavec. Slednji je s samo dvema odstotkoma podpore pristal na čisto zadnjem mestu, kar po svoje ne preseneča, saj mu podpora v javnomnenjskih raziskavah drastično pada vse od arbitražnega fiaska s prisluškovanjem.