Interpelacija

V SDS zaradi odvzema koroških dečkov niso izgubljali časa

R.T.
12. 4. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V stranki so že vložili interpelacijo zoper ministrico Kopač Mrakovo.

sta
SDS z interpelacijo nad ministrico Kopač Mrakovovo.

V stranki SDS niso izgubljali časa: minuli teden so zaradi primera odvzema koroških dečkov starim staršem napovedali vložitev interpelacije zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak, kar so okoli 15.30 ure tudi storili.


Židan stoji za Kopač Mrakovo


Ministrica Kopač Mrakova vlagatelje interpelacije zoper njo ponovno opozarja, da zaradi zaščite otrok politična razprava o primeru koroških dečkov ni primerna.
Prvak SD Dejan Židan pa je kritičen do SDS, ki je v preteklosti nasprotovala na referendumu padlemu družinskemu zakoniku, ki bi ustrezneje urejal pravice starih staršev. (STA)

V SDS so prepričani, da postopek oddaje otrok v rejništvo ni potekal skladno z zakonodajo. Poslanka Suzana Lep Šimenko, ki je navedla razloge za interpelacijo ministrice, je na tiskovni konferenci dejala, da socialna inšpekcija v primeru sicer ni ugotovila nepravilnosti, toda ob tem starih staršev niso povprašali o dejanskem stanju in da je ministrica Kopačeva "nesorazmerno posegla v ustavno varovane človekove pravice".

V SDS med napakami še navajajo, da stara starša nista bila dodeljena za skrbnika, čeprav sta dejansko tri mesece skrbela za otroka. Ob tem se sprašujejo, ali se je v primeru odvzema koroških dečkov res ravnalo v največjo korist otrok.