Slovenija

Nesoglasja pri oddaji nepremičnim Peka

J.P./STA
1. 4. 2016, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Takoj po stečaju Peka sta se pojavili dve različni pobudi za njegovo oživitev, sedaj pa se pojavlja vprašanje, ali bo kateremu od obeh ponudnikov sploh uspelo dobiti v najem potrebne Pekove nepremičnine. Kot pojasnjuje stečajna upraviteljica, je težava v tem, da ponudnika nista vplačala varščine, ponudnika pa vidita razloge drugje.

STA
Tako Troha kot Bedina želita proizvodnjo obutve v Peku čim hitreje ponovno zagnati in vzpostaviti trajno delovanje tovarne kot celote.

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše je izbrala ponudnike za najem šestih Pekovih prodajaln in delčka proizvodne stavbe v Tržiču. A če bo upraviteljica oddala v najem trgovine izbranim ponudnikom, bo Peko razdrobila in njegova oživitev ne bo mogoča, opozarja poslovnež Janez Bedina ml., ki je dal ponudbo za Peko kot celoto, prav tako kot tudi gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe.

Tako Troha kot Bedina želita proizvodnjo obutve v Peku čim hitreje ponovno zagnati in vzpostaviti trajno delovanje tovarne kot celote in s tem zagotoviti ponovno delo za čim več delavcev, ki so zaradi stečaja izgubili zaposlitev. Vendar naj bi se Tamšetova odločila, da ponudbe nobenega izmed obeh ponudnikov ne bo sprejela in bo oddala samo posamezne nepremičnine Peka.

Kot je pojasnila Tamšetova, je ponudnike, ki so svoje ponudbe oddali v tem tednu, obvestila o izbiri, pri čemer so bili kumulativno upoštevani vsi kriteriji, ki izhajajo iz razpisa. To so višina najemnine, zaveza za plačilo stroškov predmeta najema in vplačilo varščine v višini treh ponujenih najemnin v znak resnosti ponudbe.

Nihče od ponudnikov ni plačal varščine

Nihče izmed zainteresiranih ponudnikov za proizvodne prostore, razen Alje Viryent, ki bi najela le manjši del proizvodnih prostorov, varščine ni plačal, je poudarila Tamšetova. Ponudnikom je na zahtevo enega izmed njih vseeno omogočila, da ponudbe dopolnijo in varščino plačajo v dodatno postavljenem roku.

Bedina je opozoril, da se je upraviteljica vseeno očitno že odločila, da bo oddala določene lokale v najem podjetjem, ki se ne ukvarjajo s čevlji, kar pomeni razkosanje Peka in onemogoča njegov ponovni zagon, saj sama proizvodnja brez trgovin ne more delovati.

"Omenjeni ponudniki, ki bodo v dodatnem roku plačali varščino, bodo v ponedeljek povabljeni na neposredna pogajanja v namen zaključka postopka izbire najugodnejših ponudnikov, v nasprotnem primeru je izbira po predmetnem razpisu že zaključena," je pojasnila Tamšetova.

Bedina je na drugi strani povedal, da je bil postavljen rok za plačilo varščine prekratek, saj naj bi pred tem Tamšetova dejala, da varščina ne bo predmet presoje. Bedina je pojasnil, da je v četrtek do polnoči lahko plačal le del varščine, preostanek pa bo plačal danes, saj ima podjetje in banko v Nemčiji, zato ima logistične težave s hitrim dvigom visokega zneska.

"Od vseh ponudb, ki so bile podane, ni nobene, ki bi bila višja od moje, tudi kar se tiče plačevanja stroškov celotne stavbe v Tržiču, ki tako ne bi bremenili stečajne mase," je izpostavil Bedina. Tamšetova pa je poudarila, da je ponudniku omogočila, da izpolni zahtevo in varščino plača v dodatno postavljenem roku prav z namenom, da doseže najboljše pogoje upravljanja s stečajno maso.

Bedina je opozoril, da se je upraviteljica vseeno očitno že odločila, da bo oddala določene lokale v najem podjetjem, ki se ne ukvarjajo s čevlji, kar pomeni razkosanje Peka in onemogoča njegov ponovni zagon, saj sama proizvodnja brez trgovin ne more delovati.

Danes se je Bedina na to temo sestal tudi s tržiškim županom. "Imamo skupni cilj, da bi se v Tržiču obdržala proizvodnja, da se ohrani Peko s svojo blagovno znamko in trgovinami. Če ne preprečimo razdrobljena, za to ne bo več možnosti," je opozoril in pojasnil, da se onemogoča hitra vzpostavitev proizvodnje v Peku. Ob tem se boji, da bo upraviteljica v naslednji fazi posamezne dele premoženja po delih tudi prodala.

Očitek o razkosanju ji je nerazumljiv

Medtem je Tamšetova pojasnila, da lahko vsak interesent za neoddane prostore in stroje še vedno odda ponudbo, saj možnost najema premoženja obstaja vse dokler premoženje v okviru stečajnega postopka ni prodano. Kot je dodala, ji je očitek o razkosanju Peka nerazumljiv, saj se premoženje v tej fazi ne prodaja, temveč le oddaja v najem.

"Ne glede na navedeno pa je potrebno poudariti, da je potrebno za sklenitev najemnih pogodb pridobiti še soglasje sodišča in da se odločitev o oddaji premoženja v najem lahko smatra za zaključeno šele po pravnomočnosti soglasja k sklenitvi najemnih pogodb," je poudarila Tamšetova.