Slovenija

Trud na vrtu se vedno obrestuje

sn
20. 3. 2016, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred začetkom dela na vrtu bomo gotovo pomislili na to, ali je prst pripravljena na sadike in semena, ki jih nameravamo posaditi in posejati. Je v njej dovolj hranil?

Profimedia
Koristno je, če pred gnojenjem poskrbimo za analizo tal na našem vrtu, da bomo zares vedeli, katera tipe organskih gnojil vrt potrebuje.

Če na to nismo mislili že minulo jesen in tedaj gredam dodali hranilnih snovi v obliki različnih vrst gnojil, potem je zgodnja pomlad zadnji čas za ta opravek. Seveda si v dobro vseh nas želimo pridelati zdravo hrano, »brez kemije«, kot imamo navado reči. Torej bomo našim vrtninam, okrasnim rastlinam, grmovnicam in drevju ponudili gnojila, ki jih uvrščamo v skupino organskih gnojil, v nasprotju z mineralnimi gnojili. 

Kombinacija

Poleg komposta, ki je obvezna sestavina vsakega ekološkega vrta, bomo rast spodbujali z različnimi vrstami živalskega gnoja, rastlinskimi gnojili, lesnim pepelom, prevrelkami in sredstvi za izboljšanje tal. Še bolj priporočljivo je, da kombiniramo posamezne vrste gnojil. Vsem tem dodatkom je skupno, da pravzaprav spodbujajo razvoj mikroorganizmov, teh drobcenih bitij v prsti, ki koreninam omogočajo srkanje hranil v njim ustrezni obliki.

Pomoč v predelani obliki

Ker je narava zelo kompleksno okolje, moramo tudi vse navedene skupine gnojil najprej ponuditi v predelavo mikroorganizmom. Zato ne zadošča, da samo vkopljemo kokošji, hlevski ali katerikoli drug živalski gnoj. Gnoj naj bo v predelani obliki, torej kompostiran. Še najbolje je, če poiščemo katero izmed vnaprej pripravljenih organskih gnojil, ki poleg predelanih sestavin ponuja različne kemične prvine, predvsem mikroelemente, nujno potrebne za rast.