Slovenija

Mramor zadovoljen z gospodarsko rastjo

STA
26. 2. 2016, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lanska 2,9-odstotna rast bruto domačega proizvoda (BDP) je bila po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja pričakovana. Ministra veseli okrepitev zasebne in investicijske potrošnje, dosežena gospodarska rast pa je po njegovih besedah dobra popotnica za naprej.

sta
Kot je dejal, je gospodarska rast dobra popotnica za naprej.

"Takšna rast je mednarodno gledano visoka. Je rezultat trdega dela, omogoča izboljšanje bonitete Slovenije in je dobra popotnica za naprej," je danes objavljene podatke statističnega urada ob robu novinarske konference na temo davčne reforme komentiral Mramor.

BDP se je po prvih ocenah statističnega urada lani realno okrepil za 2,9 odstotka, potem ko je bila gospodarska rast v 2014 pri treh odstotkih. V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2014 zvišal za 3,3 odstotka.

BDP po tekočih cenah je bil lani 38,543 milijarde evrov, BDP na prebivalca 18.680 evrov. Leta 2008 je BDP v Sloveniji po tekočih cenah dosegel 37,951 milijarde evrov, kar pomeni, da je njegov obseg ob koncu lanskega leta že presegel raven izpred krize.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki jih za primerjave znotraj EU uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je medtem lani zvišal za 2,6 odstotka.

Glavni dejavnik rasti ostaja izvoz, se pa vse bolj krepi vloga zasebne potrošnje. Potrošnja gospodinjstev se je lani povečala za 1,7 odstotka, po petih letih padanja pa je porasla tudi potrošnja države, za 0,7 odstotka. Bruto investicije so se povečale za 4,4 odstotka, predvsem na račun investicij v spremembe zalog ter v opremo in stroje.