Slovenija

Nedopustno ravnanje 24 profesorjev; Cerar in Brenčičeva naj ustrezno ukrepata

STA
25. 2. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več kot tisoč ljudi se je podpisalo pod javni poziv premierju Miru Cerarju ter ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič, s katerim izražajo odločno nestrinjanje z nasprotovanjem nastanitvi mladoletnih prosilcev za azil v kranjskem dijaškem domu in odzivom vlade na to nasprotovanje.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kot piše v pozivu, katerega avtorja sta univerzitetna profesorja Boris Vezjak in Darja Matjašec, je "človeka nevredno odzivanje v Kranju ob nastanitvi mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva odraslih šokiralo javnost".

"Ob nerazumljivi kolektivni psihozi strahu staršev zaradi morebitne nastanitve manjšega števila beguncev jemljemo za popolnoma nedopustno ravnanje 24 profesorjev Gimnazije Franceta Prešerna, ki so ostro nastopili proti njim," so zapisali avtorji.

Prepričani so, da v zvezi z nastanitvijo prosilcev za azil napačno ravna tudi država, ki ne bi smela podlegati diktatu staršev. To je po njihovem mnenju namreč protizakonito in protiustavno, z umikanjem svojih predlogov pa vlada daje najslabši možen zgled državljanom.

Pedagoški delavci so po njihovem mnenju s svojim ravnanjem kršili osnovna načela poklicno odgovornega ravnanja, med katere nedvomno spadajo tudi preprečevanje vseh vrst rasizma, predsodkov ali diskriminacije.

Zaradi ravnanja 24 profesorjev na omenjeni gimnaziji in njihove peticije proti mladoletnim prosilcem za azil pobudniki predlagajo, da Cerar in Makovec Brenčičeva obiščeta to ustanovo in se odločita za ustrezno ukrepanje.

Zbrali so več kot tisoč podpisov
Podpise podpore so do polnoči zbirali prek potrditev v spletnih komentarjih pod besedilom. Zbrali so jih več kot tisoč, med podporniki je precej univerzitetnih profesorjev, novinarjev itd. Dopis skupaj s podpisi podpore so že poslali premierju in ministrici.

Makovec Brenčičeva je sicer danes poudarila, da je v teh časih predvsem pomembno biti strpen, še posebej, ko gre za otroke. Po njenem mnenju bi namreč vsi morali imeti pravico do mirnega otroštva in izobrazbe.

Notranje ministrstvo je v kranjski dijaški dom želelo namestiti mladoletne migrante brez spremstva, a je ravnateljica doma Judita Nahtigal to zavrnila zaradi nasprotovanja staršev dijakov. Nastanitvi je nasprotovalo tudi 24 učiteljev bližnje gimnazije.