Slovenija

Izgovori voznikov brez vinjete: 'Avto sploh ni moj'

Sašo Avramovič
2. 2. 2016, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj so začele veljati nove vinjete. Darsovi nadzorniki so, tako kot druge dni v letu, na več mestih po Sloveniji nadzirali njihovo uporabo. Spremljali smo jih na izvozu Ljubljana Rudnik.

Sašo Avramovič
Nadzorniki prekrškarje ustavljajo z loparčkom »Stop-Cestninski nadzor«, ki ima obliko kroga z belo osnovo in rdečim robom, prevlečen pa je z odsevno snovjo.

Stare, rdeče, so odšle v pozabo, prišle so nove, kovinsko zelene vinjete, ki so naprodaj že od 1. decembra. Največ ljudi sicer vinjeto kupi januarja (46 odstotkov) in decembra (43 odstotkov), preostali jo kupijo med letom. Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110, mesečna 30 in tedenska 15 evrov. Uporabniki motornih koles (cestninski razred 1) morajo za letno odšteti 55, za polletno 30 in za tedensko 7,50 evra. Cena letne vinjete za kombije (cestninski razred 2B) je 220, cena mesečne 60 in cena tedenske 30 evrov.

Če ni pravilno nameščena, je globa višja

Kazen za vožnjo brez veljavne vinjete je 300 evrov, če storilec prekrška globo poravna v osmih dneh, pa plača le 150 evrov. Če je vinjeta nameščena tako, da omogoča prenos med vozili, je globa višja, kot če je sploh nimamo. V tem primeru nas lahko doleti kazen 500 evrov. »Vsem uporabnikom vinjete svetujemo, naj to na vetrobransko steklo namestijo z originalnim lepilom in se tako izognejo še višji globi,« so sporočili z Darsa.

Sašo Avramovič
Na izvozu Ljubljana Rudnik so imeli Darsovi nadzorniki včeraj veliko dela. V dobrih dveh urah so kar precej prekrškarjem izdali plačilni nalog.

Če je vinjeta nameščena tako, da omogoča prenos med vozili, je globa višja, kot če je sploh nimamo.

Včeraj se je naša ekipa pridružila njihovim nadzornikom na izvozu Ljubljana Rudnik, kjer so med drugim nadzirali voznike. Imeli so veliko dela, saj so v dobrih dveh urah kar precej prekrškarjem izdali plačilni nalog. Med drugimi Damirju, ki zdaj živi v Italiji; povedal nam je: »V Italiji sem najel avto (rent-a-car) in se odpravil na pot proti Domžalam. Enostavno sem pozabil na vinjeto, saj po navadi najamem avto v Sloveniji, in na teh vozilih je že nameščena slovenska vinjeta, na italijanskih pa seveda ne.«

»Se pač zgodi, nimaš kaj«

Voznica Mojca, ki jo je prav tako doletela globa, je na kratko povedala: »Prvi februar me je prehitel, pozabila sem, da je že danes treba imeti novo vinjeto. Se pač zgodi, nimaš kaj.« Bilo je sicer tudi nekaj takšnih voznikov, ki na vetrobranskem steklu niso imeli nalepljene vinjete, imeli pa so jo bodisi v denarnici, v predalu ali kje drugje v avtomobilu. Tem so včeraj, na prvi dan obvezne uporabe nove vinjete, nadzorniki pogledali skozi prste; niso jim izdali kazni, temveč so le opozorili na prekršek. Verbalnih napadov na nadzornike je sicer iz leta v leto manj, izgovori prekrškarjev pa ostajajo enaki, in sicer v slogu »nisem vedel/-a, da potrebujem vinjeto«, »na avtocesto sem zapeljal/-a po nesreči«, »avto sploh ni moj«.