Slovenija

Koroške šolarje in predšolske otroke ogrožajo virusne prebavne okužbe

STA
27. 1. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na enoti za spremljanje pojava nalezljivih bolezni v Koroški regiji so v zadnjih dveh opazili povečanje števila virusnih prebavnih okužb predvsem med šolarji in predšolskimi otroki. Ob tem na ravenski območni enoti NIJZ poudarjajo preventivne ukrepe, starše pa prosijo, da ob bolezni otroke zadržijo doma še 48 ur po zadnjih težavah.

STA
Šolarji so pred novoletnimi počitnicami v šolske klopi zadnjič sedli 24. decembra.

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem je o stanju in potrebnih preventivnih ukrepih v torek poslala sporočilo vsem šolam in vrtcem po Koroški. Ob tem pa je predstojnica območne enote Neda Hudopisk povedala, da največ razsajajo noroviroze in adenoviroze, nekaj je tudi respiratornih virusov, zaznali so tudi sporadične primere gripe. Ob tem pa je poudarila, da je vse "v mejah normale" oz. značilno za ta letni čas.

"Preventiva je v teh primerih zelo pomembna," poudarja Hudopiskova. Predvsem je pomembna skrb za osebno higieno, pri čemer je najpomembnejši ukrep umivanje rok s toplo vodo in milom, posebno po uporabi stranišča. Nujno je skrbno čiščenje toaletnih prostorov in površin, ki se jih dotikamo z rokami, prezračevanje prostorov, ustrezno odstranjevanje onesnaženih plenic in tudi pravilno odstranjevanje vsebine bruhanja. Posebna previdnost velja pri pripravi hrane.

Bolniki, ki navajajo občutek slabosti, bruhanje in drisko, naj počivajo in pijejo dovolj tekočine, posebno zdravljenje pa običajno ni potrebno. Če pa so prebavne težave zelo izrazite in ne minejo v nekaj dneh, je treba poiskati zdravniško pomoč, v nekaterih primerih so potrebne tudi hospitalizacije. Na NIJZ so poudarili še, da naj bolniki ne hodijo v šolo, vrtec ali službo oz. se lahko tja vrnejo 48 ur po prenehanju težav.

Okužbe se pojavljajo po vsej Koroški. Med drugim večjo odsotnost otrok beležijo v slovenjgraških vrtcih. Tam imajo v sedmih enotah v občinah Slovenj Gradec in Mislinja vključenih 824 otrok, od tega jih je v torek manjkalo 226, je pojasnila pomočnica ravnateljice Vrtca Slovenj Gradec Gordana Konečnik. A je ob tem dodala, da gre za odsotnosti iz različnih vzrokov, tako da ni nujno, da so vse odsotnosti zaradi bolezni.