Slovenija

Dan po objavi posnetkov: Erjavec prodan in zlagan

Simon Rosc
26. 1. 2016, 21.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po objavljenem posnetku pogovora zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je pokazal, kaj si v resnici misli o premierju Cerarju, se je nanj odzval tudi zunanji minister. Pozornost je želel preusmeriti na dosežke s pokojninami, a kaj, ko je izplen tam skoraj ničen.

STA
Stranki Desus je bilo ponujeno tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa tega niso nikoli sprejeli.

Včeraj smo ekskluzivno na naši spletni strani objavili posnetek pogovora zunanjega ministra Karla Erjavca v času sestavljanja vlade po volitvah leta 2014. V njem je jasno slišati ne ravno lepo mnenje o premierju Cerarju pa tudi o funkcioniranju vlade in politike nasploh.

Večina brez komentarja

Čeprav je posnetek, ki smo ga objavili včeraj, dvignil veliko prahu, so se koalicijski partnerji včeraj zavili v molk. Večina nam je odgovorila, da posnetka ne komentirajo, prav tako ne v kabinetu premierja, kjer so zapisali v stalni Cerarjevi mantri, da ne komentira, ker je posnetek nastal pred oblikovanjem nove vlade.

Da nekoliko osvežimo spomin, v posnetku je med drugim povedal tole: »Ker on (Miro Cerar), a veš, kaj je, on je zgodba za eno leto. To se bodo razsuli tako, pi***. A veš, kakšna je situacija v državi. Pi***, to je tako, a veš, kot da bi dal zdaj meni šleperja za vozit, ko nikoli nisem not sedel. Ne, saj znam vozit, evo, ti povem, pi***, tudi 250 znam z avtom.« Erjavec, pričakovano, glede na daljnosežnost posnetka ni ostal zaprtih ust, temveč je posnetek včeraj tudi pokomentiral. Po srečanju na Brdu je o besedah, ki jih je izrekel zoper svojega trenutnega šefa, dejal: »Res je, da je bila takrat to moja ocena – glede na to, da je bilo težko pričakovati, da bi ta vlada zdržala eno leto. Zlasti če bi znotraj stranke prišlo do trenj. Veste, da se je stranki SMC zgodil Dobovšek, in če bi s seboj odpeljal deset ali več poslancev, bi to zagotovo pomenilo politično krizo.« Na to lahko rečemo samo: lahko je biti general po bitki. Dejstvo pa je, da samo dan po volitvah, ko je Erjavec prešerno delil svoje mnenje o premierju, niti slučajno še ni vedel za težave, ki so nato čakale stranko SMC.

Erjavec se je želel pohvaliti glede zavzemanja za upokojence, a številke kažejo drugačno plat. 

POGOVOR PRIMERJAL Z DOGAJANJEM V SPALNICI

»Upam, da ne bo naslednjič posnet pogovor iz domače spalnice,« je dodal o posnetku, ki smo ga pridobili. A glede na to, da je sam dejal, da je bilo na kosilu, kjer je bil pogovor posnet, prisotnih okoli dvajset ljudi, je primerjava privlečena za lase. Razen če se v Erjavčevi spalnici skriva ravno toliko oseb. Spomnimo še, da smo bili pretekli teden na sedežu zunanjega ministrstva, kjer nas je minister sprejel in nam pojasnjeval različne trditve, ki jih je v preteklosti izrekel glede lastništva svojega vikenda v hrvaškem Karigadorju. Tudi ob to se je obregnil, saj mu očitno naša pronicljivost ni pretirano všeč: »Prejšnji teden sem se zagovarjal zaradi moje počitniške hiše na Hrvaškem, ta teden se bom moral zagovarjati zaradi nekega prijateljskega kosila.« Ne glede na to, kje je bilo omenjeno izrečeno, še vedno so to besede ministra Erjavca. Mar ne?

KAKO SE (NE) ZAVZEMA ZA UPOKOJENCE

Pozornost je želel preusmeriti na upokojence. Tako je dejal, da je vesel, da so bili posnetki objavljeni, saj da so pokazali, da se tudi takrat, ko ni pred kamerami, zavzema za upokojence. »Sem predvsem razočaran zaradi prijateljev, s katerimi smo delili to druženje. Medtem ko posnetek kaže na mojo trdno zavezanost, ko gre za upokojence,« je prepričan Erjavec. Ampak če pogledamo številke, se Erjavčeva zavezanost upokojencem na njihovih bančnih računih kaj prida ne pozna. Dejstvo je namreč, da zadnjih pet let realna vrednost pokojnin pada. Še več, za primerjavo, leta 1992 smo v Sloveniji imeli približno 450 tisoč upokojencev in smo za pokojnine namenili 11,41-odstotni delež BDP. Dvajset let kasneje je bilo upokojencev že skoraj 600 tisoč, delež BDP za njihove pokojnine pa je znašal 11,6 odstotka. Torej odstotek BDP, ki ga namenimo za pokojnine, kljub večanju števila upokojencev ostaja enak. Da biti upokojenec ni ravno lahko, priča tudi podatek, da jih kar 28 odstotkov prejema pokojnino, nižjo od 500 evrov. Nadalje, ali se spomnite varstvenega dodatka, ki se mu je večina tistih z najnižjimi pokojninami odrekla, saj ga bodo morali po smrti državi prek svoje posmrtne zapuščine vrniti? No, tudi tukaj je Erjavcu spodletelo.

sta
Iz Cerarjevega kabineta so sporočili, da zadeve ne komentirajo, ker gre za posnetek iz časa pred sestavo vlade.

DESUS OČITNO LE NI TAKO DRAG

Nato so lani sicer upokojenci prejeli tako imenovani letni dodatek oziroma regres, kot mu radi rečemo, a ne vsi, le tisti, katerih pokojnine so nižje od 750 evrov. Poleg letnega dodatka, brez katerega v vlado – kot je slišati s posnetka – Erjavec ne bi stopil, je tukaj še letno usklajevanje pokojnin, ki pa ga za lansko leto prav tako ni dosegel, pa je v vladi vseeno pristal, in to na udobnem stolčku z varnostniki, velikim avtom in lastnim voznikom. Usklajevanje pokojnin se bo zgodilo šele letos, pa še to ne bo redno, temveč samo izredno, v skromni vrednosti 0,7 odstotka. Ali se je Erjavec torej za dober položaj pripravljen prodati tudi pod ceno? Naj omenimo še to, da je bilo Erjavcu v preteklosti že ponujeno vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer bi lahko imel neposreden vpliv na pokojnine, pa tega nikoli ni hotel sprejeti. Le zakaj?