Slovenija

Šefic: Po prvih ocenah na meji ni brez dodatnih obremenitev ali težav

STA
22. 1. 2016, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Omejevalni ukrep pri sprejemanju migrantov, ki ga je Slovenija uvedla v četrtek zvečer, po besedah Boštjana Šefica z notranjega ministrstva po prvih ocenah ni prinesel dodatnih obremenitev ali težav. Migrante kot doslej registrirajo v Dobovi, vse aktivnosti potekajo brez posebnosti, sodelovanje s hrvaško policijo je zadovoljivo, je dejal Šefic.

sta
Boštjan Šefic

Slovenija po uvedbi prve stopnje omejevalnega ukrepanja od četrtka zvečer ne sprejema več več migrantov, ki ne nameravajo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji, okrepila je nadzor zelene meje in poostrila nadzor na mejnih prehodih. Kot je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Šefic, ni bilo pri realizaciji teh ukrepov nobenih bistvenih težav, so pa dodatno angažirali policijske enote za nadzor zelene meje in mejnih prehodov.

Ob prihodu migrantov se po njegovih besedah opravi enak postopek kot doslej, torej varnostni pregled, pregled dokumentov, registracija z odvzemom prstnih odtisov in fotografijo ter pogovor, v katerem se tudi ugotovi, katera je posameznikova ciljna država. Če kdo zaprosi za mednarodno zaščito v Sloveniji, nemudoma začnejo ustrezen postopek, je zatrdil.

Vse aktivnosti ob registraciji pri nas po besedah Šefica potekajo v Dobovi, po registraciji pa migranti v Avstrijo izstopajo na dveh izstopnih točkah - na mejnih prehodih Šentilj in Karavanke. Po uvedbi omejevalnega ukrepa je v Slovenijo prvi vlak prispel v četrtek zvečer, drugi danes zgodaj zjutraj. Slovenija je po uvedbi omejevalnega ukrepa Hrvaški zavrnila 15 migrantov, ki jih je Hrvaška tudi sprejela, je pojasnil državni sekretar.

Ob tem je pojasnil, da so v delovnih pogovorih z avstrijsko in hrvaško policijo dodatno uskladili nekaj odprtih operativnih vprašanj, sodelovanje s Hrvaško na operativni ravni pa je označil za zadovoljivo. Kot je napovedal Šefic, bodo po imenovanju novega hrvaške vlade pristojnega hrvaškega ministra že v ponedeljek povabili na pogovor o vseh odprtih vprašanjih v zvezi z migracijami.

Po besedah Šefica tudi pravne službe Evropskega sveta poudarjajo, da imajo pri varovanju zunanjih meja EU pomembno vlogo tudi Hrvaška in druge države, ki še niso vključene v schengensko območje.

Poostren nadzor na mejnih prehodih in okrepljeno varovanje zelene meje, ki ju je Slovenija v četrtek prav tako uvedla v sklopu omejevalnih ukrepov, sta po pojasnilu Šefica potrebna, saj bi se lahko ob omejevanju migracijskih poti vzpostavili ilegalni migracijski tokovi. A za zdaj, kot je dejal, niso zaznali posebnosti.