Slovenija

Križanič: 'Teš 6 ni bila eksotična investicija'

STA
21. 1. 2016, 13.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred preiskovalno komisijo DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je nastopil nekdanji finančni minister Franc Križanič. Po uvodnem zaslišanju so sejo za javnost zaprli, saj naj bi Križanič člane seznanil z nekaterimi preiskavami in v njih razkril nekatere poslovne skrivnosti in osebne podatke.

Mediaspeed

Križanič je bil pred funkcijo ministra za finance od konca leta 2008 do jeseni 2011 direktor Ekonomskega inštituta pravne fakultete, ki je med drugim za Termoelektrarno Šoštanj (Teš) izdelal študijo o primernosti naložbe v šesti blok. Bil je tudi v nadzornem svet HSE, ki je lastnik Teša, ta pa je potrdil omenjeni investicijski projekt.

Članom komisije je pojasnil, da se je kot član strokovne komisije za oceno investicije, ki jo je sam štel za revizijsko, odločal za povečanje moči šestega bloka. "Povečanje s 450 na 600 megavatov so predlagali strokovnjaki in to ni bil politični predlog," je pojasnil. Vzrok za to je bil po izkušnji kalifornijskega in italijanskega mrka varnost oskrbe in višanje porabe električne energije v državi.

Glede cene premoga iz Premogovnika Velenje, ki naj bi znašala 2,25 evra na gigajoul, a je znatno višja in po ocenah vodilnih iz premogovnika nerealna, je Križanič povedal, da je za premogovnik zelo pomembna ekonomija obsega, ker ima visoke fiksne stroške - torej, več premoga nakoplješ, nižja je lahko njegova cena.

Po t.i. Groznikovi študiji - ki je sam sicer ni videl, o njej niso vedeli nič niti člani komisije, poznali pa naj bi jo v velenjskem premogovniku - bi moral ta ob tem vlagati v tehnološke izboljšave. Premogovnik pa je po Križaničevih besedah zarezal le v človeški kapital (mehko odpuščanje) in ker ni zaposloval mladih, v vseh teh letih ni beležil tehnološkega napredka niti ni izgradil novega vhodnega jaška, kar bi po tej študiji nujno moral narediti.

"Če bi premogovnik to naredil in imel stabilnega kupca premoga v Tešu, bi se lažje doseglo ugodno ceno," je povzel Križanič. Trenutno pa je premogovnik po njegovem vedenju v težavah, saj ne more nakopati dovolj premoga "po nobeni ceni". Verjetno pa je to ciljno ceno dal premogovnik, je ugotavljal Križanič in izpeljal, da če je zdaj količina 20 odstotkov nižja od tiste iz leta 2011, se to "zelo pozna na ceni".

Križanič je sicer predstavil, kaj se je v času preučevanja naložbe v Teš 6 dogajalo drugod po Evropi. "Tam so gradili podobne elektrarne, to ni bila eksotična investicija," je zagotovil. Med drugim je povzel stanje v državi, zakaj so investicije v izkoriščanje posameznih virov smiselne in druge ne, in spomnil, da je bilo treba najti rešitev zaradi vedenja o zapiranju prvih štirih Teševih blokov.