Slovenija

Park, v katerega si prebivalci Maribora skorajda ne upajo več

Gabrijel Toplak
12. 12. 2015, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V večernih urah po besedah sogovornikov postaja pribežališče najrazličnejših skupin, ki popivajo in ustrahujejo mimoidoče. In v bližini so igrala, zato se tam zadržujejo starši z otroki, a gibanje postaja zaradi slabega vzdrževanja parka vse bolj nevarno.

Gabrijel Toplak
Dotrajan Magdalenski park v Mariboru

»Magdalenski park postaja nevaren za sprehajalce. Sprehajalne poti v parku, ki jih sicer redno čistijo, so vse slabše in nevarne za sprehajalce. Dnevno se v njem zadržuje predvsem veliko družin z otroki, saj je urejeno veliko otroško igrišče, ob njem pa klopi. Težava pa so sprehajalne poti, ki so vedno slabše. Polno je lukenj, zato je potrebna dodatna previdnost pri hoji, ob slabem vremenu se te spremenijo v velike luže,« nam je v anonimnem pismu zapisal Mariborčan.

Gabrijel Toplak
Delavci Snage redno čistijo Magdalenski park

Gabrijel Toplak
Dora Ivanc ob sprehajalnih poteh v večernem času najbolj pogreša ustrezno javno razsvetljavo.

NAPADLI SPREHAJALCA

Mnenje anonimneža delijo tudi tamkajšnji sprehajalci, ki smo jih srečali v Magdalenskem parku. Dora Ivanc, ki stanuje v bližini in se pogosto zadržuje v parku ali ga vsaj prečka, ob večerih najbolj pogreša ustrezno javno razsvetljavo. »Park ni dovolj osvetljen, zato je v tem času pogosto pribežališče mladih. Spomnim se, da je park pred približno dvema mesecema nekaj po polnoči prečkal mlad fant, ko so ga naenkrat napadli neki fantje in mu odvzeli vse vrednejše stvari. V popoldanskem času se v parku radi zbirajo klošarji,« je razložila Ivančeva in dodala, da predvsem starejšim predstavlja precejšnjo težavo pohodna površina, ki je precej dotrajana in uničena. »Starejši pri hoji bolj vlečemo noge za seboj, zato opažam, da se tudi drugi zatikajo ob grbine, ki so nastale ob razpokanem asfaltu.«

NEVARNO PONOČI

Kot precej nevarno območje v večernih in nočnih urah je park opisala tudi Ljudmila Ribič, saj se v njem zbira mladina, ki popiva. »Mnogi med njimi popijejo preveč in postanejo tudi agresivni ter začnejo razbijati in uničevati stvari. Preprosto se tukaj ne počutim varne,« je dodala Ribičeva in predlagala, da bi stanje lahko popravil kakšen varnostnik, ki bi nadzoroval območje. Ker po parku sprehaja tudi manjša štirinožca, se pritoži nad kulturo sprehajalcev psov, ki za njimi ne pobirajo iztrebkov. »Košev z vrečkami je dovolj, vendar opažam, da se ljudje nikakor ne navadijo, da bi pobirali pasje iztrebke. V bližini so otroška igrala, zato je tukaj tudi veliko otrok,« je poudarila Ribičeva.

Gabrijel Toplak
Ljudmila Ribič bi si v parku omislila tudi varnostnika, ki bi nadzoroval tamkajšnje območje.

OBČINA BREZ DENARJA

Iz občinskem službe za odnose z javnostmi so med drugim sporočili, da stanje v Magdalenskem parku dobro poznajo, vendar letos nimajo razpoložljivega denarja za konkretnejša popravila oziroma sanacije poti v Mestnem parku in preostalih parkih. Renata Prislan, predsednica sveta Mestne četrti (MČ) Magdalena, pravi, da so se letos večkrat odzvali na posamezne komunalne probleme. »Glede asfaltiranja poti se s pristojnim uradom nismo pogovarjali, vendar smo ravno sredi priprave prioritet za leto 2016. Za varnost pešcev na sprehajalnih poteh po parku smo v načrtu komunalnih investicij predlagali ureditev ovir za motorna vozila in kolesarje. Zadeve, ki smo jih letos posebej vzeli pod drobnogled in nanje opozorili, so neprimerna osvetljenost parka, obrezovanje dreves in čiščenje listja, vodenje psov brez povodcev, zanemarjena parcela na naslovu Jezdarska cesta 19 ter zagotavljanje javnega reda in miru na splošno,« je pojasnila Prislanova.

Gabrijel Toplak
Otroško igrišče v Magdalenskem parku v Mariboru

NADOMESTNO IGRIŠČE IN FITNES

V Magdalenskem parku so spomladi organizirali čistilno akcijo, na pomoč so jim priskočili dijakinje in dijaki Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor. »Dali smo pobudo za podaljšan odpiralni čas javnih sanitarij v Magdalenskem parku v času poletnih mesecev, sicer pa občane pozivamo, da kontaktirajo z nami v zvezi s komunalnimi problemi na tem območju, saj bomo le s sodelovanjem lahko rešili težave, s katerimi se srečujejo,« je dejala Prislanova. Uradu za šport so predlagali tudi ureditev nadomestnega košarkarskega igrišča v severnem delu parka in podprli predlog urada, da se uredi fitnes v naravi.