Slovenija

Slovenija bi jih vrnila, a Hrvati nočejo sprejeti 160 ekonomskih migrantov iz Maroka

STA
19. 11. 2015, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenija je Hrvaški uradno najavila vračanje skupin ekonomskih migrantov, so pojasnili na policiji. V zadnjih dneh je v Slovenijo prišlo vse več oseb, za katere domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Policisti so v sredo že skušali vračati te migrante, zato so se danes odločili za uradno obvestilo.

Reuters

Državi sekretar na ministrstvu za notrenje zadeve Boštjan Šefic je sporočil, da je Hrvaška zavrnila sprejetje 160 ekonomskih migrantov iz Maroka. To pomeni, da bodo zdaj ti migranti ostali v migracijskem toku.

Na policiji so pojasnili, da v postopkih registracije migrantov preverjajo tudi po nacionalnih in mednarodnih bazah podatkov ter ugotavljajo njihovo državljanstvo. Na podlagi ugotovljene identitete migranta, njegovega državljanstva in namena vstopa v nadaljevanju policija ustrezno ukrepa. Migrante, ki prihajajo iz držav, kjer potekajo oboroženi spopadi in za katere velja načelo nevračanja ter za katere upravičeno domnevajo, da bodo v EU zaprosili za mednarodno zaščito, namestijo v namestitvene centre po Sloveniji.

Poleg teh pa v zadnjih dneh prihaja tudi vse več oseb, za katere na osnovi ugotovljenega državljanstva upravičeno domnevajo, da gre za čiste ekonomske migrante. Ti tujci v Sloveniji niti ne zaprosijo za mednarodno zaščito, so navedli v policiji.

Reuters
Kolone migrantov ob makedonsko-grški meji.

Migracije omejili tudi Srbija in Makedonija

Makedonija naj bi na meji z Grčijo že začela prva dela za postavitev žične ograje.

Za podoben ukrep so se očitno odločili tudi v Srbiji in Makedoniji. Tiskovna predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce Melita Šunjić je danes sporočila, da sta državi začeli omejevati vstop beguncem na svojih mejah.

Srbija od srede popoldne dovoli v državo vstop samo beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ostale zavrača kot ekonomske migrante. Makedonija pa naj bi omejevala vstop beguncem iz nekaterih držav, kot so Libija, Maroko, Pakistan, Šrilanka in Sudan.

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je potrdil, da v Srbijo ne morejo več vstopiti ekonomski migranti oziroma migranti iz držav, "za katere sta Hrvaška in Sloveniji odločili, da ne uživajo njihovega gostoljubja", ker niso ogroženi zaradi vojn.

Opozoril je, da je treba problem rešiti na ravni držav celotne balkanske begunske poti, saj bi enostranski ukrepi lahko bili škodljivi in povzročili probleme. Izpostavil pa je, da bo Srbija zaščitila svoje ozemlje.