Slovenija

SVS opozarja na neustrezno usposobljenost vojakov za opravljanje policijskih nalog

sta
22. 10. 2015, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pripadniki Slovenske vojske niso ustrezno usposobljeni za izvajanje policijskih nalog oz. policijskih pooblastil, opozarjajo v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS). Pristojne pozivajo, naj zagotovijo ustrezno usposobljenost vojakov, preden jih pošljejo na pomoč policiji pri reševanju kriznih razmer zaradi množičnega prihoda beguncev v Slovenijo.

Arhiv Svet24

V SVS so v sporočilu za medije zapisali, da že vrsto let opozarjajo na mnoge nepravilnosti v Slovenski vojski (SV), povečini pa dobijo odgovor, da za ureditev razmer ni možnosti, ker da ni politične volje oz. zadostne podpore v DZ za spremembe zakona o obrambi. Tokrat pa se je zgodilo, da se zakon o obrambi spremeni tudi čez noč, če je volja, navajajo.

Ne glede na to v sindikatu podpirajo pomoč policistom s strani Slovenske vojske. Kot so prepričani, bodo vojaki zadane naloge opravili po najboljših močeh. Obenem pa opozarjajo na "neusposobljenost pripadnikov SV za izvajanje nalog javnega reda in miru ter obvladovanja množic".

Obvladovanje množic je ena najzahtevnejših policijskih nalog. "Za vse napake, ki jih v skladu s pravili stroke lahko neusposobljeni vojaki naredijo, bodo odgovarjali sami, odškodninsko in kazensko," še opozarjajo v SVS.

Zato odgovorne pozivajo, naj pred aktivacijo vojakov izčrpajo vse druge možnosti za obvladovanje aktualnih kriznih razmer, prav tako pa naj naredijo vse za ustrezno usposobljenost pripadnikov SV.

Dopolnitev zakona, ki vojski pri varovanju državne meje daje nekatera dodatna pooblastila, so sicer poslanke in poslanci sprejeli v sredo v zgodnjih jutranji urah. Državni svet pa je nato v sredo na dopisni seji odločil, da novele ne bo ustavljal z vetom, saj jih je k temu pozval premier Miro Cerar.