Slovenija

Smučarji ponovno v Bovec

Polona Krušec
4. 10. 2015, 07.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pozitivno gladek potek del, ki so tudi dobro časovno tempirana, je utišal še zadnje dvomljivce, ki so bili mnenja, da smučišče to zimo še ne bo moralo gostiti ljubiteljev belih strmin.

občina Bovec

P.K.

Eden najbolj priljubljenih županov v Sloveniji je ta trenutek gotovo župan Bovca – Valter Mlekuž. Vsi mu priznavajo izjemne zasluge za to, da je z občino in komisijo za oživitev Kanina Bovčanom in prebivalcem okoliških krajev vrnil tisto, kar najbolj potrebujejo – možnost, da preživijo s tem, kar radi počnejo. Ljudje zgornjega Posočja so zliti z naravo in njenimi danostmi. Skupaj z njo so sooblikovali turistično podobo, ki na leto privablja množice turistov.

Turizem vir zaslužka

In če je poletna sezona dobro tekla, se jim ni bati niti za njen zimski del. Od propada kaninskega smučišča so domačini pozimi bolj žalostno zrli v prazne sobe in gostinske lokale. »Še ena taka zima bi marsikoga od nas pokopala,« pove lastnica penziona v neposredni bližini Bovca, ki je v času, ko je smučišče še obratovalo, s tem, kar je zaslužila od nočitev smučarjev, lahko brezskrbno preživela celo leto.

Tiskovni predstavnik Občine Bovec, Milan Štulc, z veseljem pove, da je smučišče Kanin že v zimskih katalogih turističnih ponudb. »Treba je začeti promocijo in ljudi spet vabiti k nam,« razloži. Sicer pa je, kot še pojasni, časovnica del na Kaninu dobro zastavljena in vsa dela se odvijajo v rokih. »Seveda je začetek obratovanja smučišča odvisen tudi od tega, kdaj bo dovolj snega za smuko. Včasih je to že konec novembra, bil pa je tudi že zelo pozno – v februarju,« doda Štulc. Predviden zaključek del je decembra.

občina Bovec

Zahtevna dela

Izvajalci in podizvajalci trenutno že zaključujejo sanacijo temeljev žičniških stebrov. S to fazo del hitijo, ker je betoniranje vezano na vremenske razmere – lepše vreme , zato izkoriščajo ugoden vremenski čas.

Delavci so sicer že na nadmorski višini 1639 metrov, na postaji C, kjer se zanje začenja najzahtevnejši odsek, z najbolj poškodovanimi stebri, do postaje D. Občino medtem čaka še veliko napornega in poglobljenega dela; najti morajo upravljavca smučišča, kar ne bo najenostavneje, saj je dobrih izredno malo.

občina Bovec