Slovenija

Makovec Brenčičevo veseli povečanje števila učencev

STA/M.J.
31. 8. 2015, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je na novinarski konferenci pred začetkom šolskega leta izrazila veselje, da se število učencev v osnovnih šolah povečuje. Samo letos jih bo v primerjavi z lani 4000 več. Šolarjem je zaželela mirno, premišljeno in kakovostno šolsko leto, vse pa opozorila na previdnost v prometu.

Arhiv Svet24

Podatki ministrstva namreč kažejo, da se število učencev v osnovni šoli od šolskega leta 2011/2012 povečuje. Tudi letos bo prvošolčkov več kot lani, saj bo v šolo prvič vstopilo 21.807 učencev, medtem ko jih je lani 1. razred obiskovalo 21.625. Tudi v srednje šole letos vstopa 700 dijakov več kot lani, in sicer 19.309.

Med novostmi v osnovni šoli je ministrica izpostavila nadaljevanje uvajanja prvega tujega jezika v 2. razred, ki ga bo letos poučevalo 154 šol oz. 30 odstotkov (lani 61 šol), in uvajanje tujega jezika v 1. razred kot neobveznega izbirnega predmeta. "Tuji jezik se marsikje pojavlja že v vrtcu, zato je prav, da v okviru danih zmožnosti s tem nadaljujemo," je dejala.

V začetku leta 2016 bo začela veljati sprememba subvencioniranja kosila, ki širi krog upravičencev. Pri tem je ministrica posebno pozornost napovedala preverjanju kakovosti hrane in odnosu otrok do nje.

Napovedala je tudi nadaljevanje prizadevanj za obnovo učbeniških skladov, ne samo v smislu zagotovitve sredstev za obnovo skladov za prvo in drugo triletje osnovne šole, ampak tudi v smislu iskanja celovitega "vzdržnega modela tako za šole kot za založnike in starše".

V kratkem nameravajo odpreti tudi vprašanje, kako v sistem umestiti Nacionalno preverjanje znanja, proučiti nameravajo problematiko področja otrok s posebnimi potrebami in nadaljevati s podporo profesionalnemu razvoju učiteljev in učiteljic.

Na področju srednjega šolstva Makovec Brenčičeva napoveduje nadaljevanje prizadevanj za uvajanje dualnega sistema oziroma vajeništva. "Koncepte in modele vajeništva, ki je ena, ne pa edina od oblik sodelovanja gospodarstva in izobraževanja, že pripravljamo," je dejala. Vajeništvo je namreč po njeni oceni ena od oblik, ki lahko poveča zaposlovanje mladih.

Nameravajo narediti tudi analizo mreže srednjih šol. "Sedanja mreža je namreč nastajala v obdobju, ki je imelo drugačne zakonitosti na trgu dela, zato je potrebna sprememb," je dejala.

V tem času sicer na vladi potekajo razprave o proračunu za leto 2016. V zvezi s tem je Makovec Brenčičeva povedala, da "v dosedanjih razpravah obstaja naklonjenost temu, da je izobraževanje ena od razvojnih prioritet države".

Novinarske konference se je na kratko udeležil tudi evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, ki se mudi na obisku v Sloveniji. Danes se bo srečal tako z Makovec Brenčičevo kot ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar.