Slovenija

Prodaja tovarniškega kompleksa družbe Svea spet neuspešna

STA/J.P.
3. 7. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prodaja Sveinega kompleksa v Zagorju ob Savi skupaj s premičninami je bila spet neuspešna. Stečajni upravitelj Svee Tomaž Kos je danes za STA povedal, da ni prejel nobene zavezujoče ponudbe, ki jih je zbiral od maja letos. Novo prodajo je napovedal za september, za koliko bo takrat znižal izklicno ceno, pa ni mogel povedati.

Arhiv Svet24

Tokratno izhodiščno ceno je Kos določil v višini 3,7 milijona evrov, potem ko je ob prvem zbiranju ponudb izhodišča cena skupaj z blagovno znamko Svea znašala 4,3 milijona evrov.

Doslej je Kosu uspelo s prodajo premoženja Svee iztržiti nekaj več kot 300.000 evrov, medtem ko je bilo stroškov za 276.000 evrov.

Za prvo lokacijo v Zagorju je izhodiščna najemna cena znašala 10.000 evrov.

Za nakup poslovne stavbe Svee se sicer zanima zagorski konzorcij, ki bi na tej lokaciji uredil lesni center. Župan Zagorja ob Savi MatjažŠvagan je tako predsedniku vlade predlagal, da na lokaciji Svee registrira bodočo družbo Slovenski državni gozdovi.

Pred letom dni pa se je za najem Sveinih lokacij v Zagorju in Litiji zanimal zastopnik Dige Ing Miha Petrič. Ker ni priložil zahtevane bančne garancije, do sklenitve najemniškega razmerja ni prišlo.

Za prvo lokacijo v Zagorju, za katero je izhodiščna najemna cena znašala 10.000 evrov, je Diga Ing ponudila 14.000 evrov, za lokacijo v Litiji pa 16.000 evrov mesečne najemnine. Za najem vseh ostalih prostorov, vključno z avtoparkom in upravo podjetja, po so v podjetju ponudili še 20.000 evrov.

Za Digo Ing, ki je bila ustanovljena leta 2011, stoji Arfan Saleh iz turške Dige Companies, ki je leta 2013 nameravala dokapitalizirati Sveo v višini 2,1 milijona evrov, vendar so si pozneje v zvezi s tem načrtom premislili.

Za najem proizvodnje v Zagorju je ponudbo v višini 5700 evrov mesečne najemnine v imenu nekdanjih zaposlenih Svee oddal tudi domačin Marko Kranjc, vendar jo je Kos izločil, ker je bil ponujeni znesek najemnine prenizek.