Slovenija

Sodba Bavčarju zaustavljena?

STA/J.P.
22. 6. 2015, 12.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Odvetnik Marko Bošnjak, ki zagovarja obsojenega nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja, je za STA potrdil, da je prejel sklep vrhovnega sodišča o začasnem zadržanju sodbe Bavčarju v zadevi Istrabenz. Bavčarju do končne odločitve vrhovnega sodišča ne bo treba na prestajanje dosojene sedemletne zaporne kazni na Dob.

STA

"Prejeli smo odločitev, da je nadaljnja izvršitev sodbe začasno zadržana glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti. Ali je vrhovno sodišče zadevo razveljavilo, spremenilo ali bodo še kaj odločali, pa je treba vprašati sodišče," je pojasnil odvetnik.

Vrhovno sodišče, ki presoja Bavčarjevo zahtevo za varstvo zakonitosti, še ni komentiralo odločitve, prav tako še ni znano, kdaj bo dokončno odločilo o zahtevi za varstvo zakonitosti. Medtem pa Okrožno sodišče v Ljubljani še vedno odloča o Bavčarjevi vnovični prošnji za odlog prestajanja zaporne kazni. V tej zadevi je bil obsojen tudi nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski, ki je po sklepu vrhovnega sodišča v četrtek zapustil zapor na Dobu, je poročal časnik Delo.

Šrot in Nastja Sušinski sta v zaporu na Dobu od lanskega oktobra, Kristjanu Sušinskemu pa so kazen iz zdravstvenih razlogov odložili za tri mesece, zato je na Dob prišel sredi decembra.

Dokončna odločitev senata vrhovnih sodnikov, ki mu predseduje Marko Šorli, glede zahteve za varstvo zakonitosti obsojenih v zadevi Istrabenz po poročanju Dela še ni sprejeta, sklep o izpustitvi Kristjana Sušinskega iz zapora pa naj bi nakazoval, da bo vsaj zanj sodba razveljavljen.

Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča leta 2013 spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je moral v zapor za tri leta, Nastja pa za tri leta in devet mesecev.

V tej zadevi je bil na zaporno kazen petih let in desetih mesecev zapora obsojen tudi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot. Šrot in Nastja Sušinski sta v zaporu na Dobu od lanskega oktobra, Kristjanu Sušinskemu pa so kazen iz zdravstvenih razlogov odložili za tri mesece, zato je na Dob prišel sredi decembra.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.