Slovenija

Papeževa relikvija

Petra Rupnik
22. 6. 2015, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V župniji Dolnji Logatec so včeraj sprejeli relikvije priljubljenega papeža Janeza Pavla II. Gre za njegovo kri, katere delček bo odslej trajno shranjen v župnijski cerkvi sv. Nikolaja.

Reuters

Ob sprejemu relikvij je včeraj popoldne v omenjeni cerkvi potekala maša, ki jo je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Relikvije pokojnega papeža Janeza Pavla II. so med mašo položili v relikviarij in jih počastili, vse od slovesnosti dalje pa so trajno shranjene v stranskem oltarju cerkve. Ob dogodku so predvajali tudi papeževo pridigo, ki jo je imel ob obisku Slovenije leta 1996 na srečanju z mladimi v Postojni.

Kot je v izjavi za javnost povedal kaplan župnije Dolnji Logatec Rafael Kedzierski, si bo relikvije v cerkvi sv. Nikolaja mogoče ogledati vsak dan. Ob njih bo mogoče tudi moliti za priprošnje papeža Janeza Pavla II.

Pri relikvijah gre po njegovih besedah za kri, ki jo je nekdanji papežev tajnik Stanislav Dziwisz ob vsakem pregledu, ki ga je papež opravil pri zdravniku, zahteval nazaj in jo hranil, zdaj pa jo lahko deli župnijam in cerkvam. Izjemno priljubljeni papež Janez Pavel II. je bil za svetnika razglašen 27. aprila leta 2014. Je zavetnik družin, mladine, poklicev, trpečih in misijonarjev.