Slovenija

Vlada danes utegne odločiti o prodaji Telekoma Slovenije

STA/J.P.
7. 6. 2015, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vlada se bo danes dopoldne sestala na seji, namenjeni prodaji Telekoma Slovenije, potem ko so nadzorniki SDH odločitev o tem prepustili vladi kot skupščini SDH. Vlada bo zasedala kot skupščina SDH, tako utegne tudi sprejeti odločitev o prodaji.

Arhiv Svet24

Uprava in nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) sta prodajo Telekoma britanskemu skladu Cinven kot edinemu ponudniku sicer ocenila kot primerno in ekonomsko utemeljeno. Vendar pa nadzorniki v četrtek zvečer niso dali soglasja k prodaji družbe, ampak so odločitev o prodaji prepustili vladi kot skupščini holdinga.

Cinven, ki se poteguje za približno tričetrtinski delež v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, je sicer v sredo sporočil, da pričakuje odločitev prodajalcev do 10. junija.

Za to so se odločili zaradi vprašanja, ali gre v primeru Cinvena za strateškega vlagatelja, in vprašanja jamstva države za morebitne obveznosti Telekoma z naslova sodnih sporov in konkurenčnih postopkov. Prodajna pogodba namreč vsebuje mehanizem razdelitve teh tveganj.

Premier Miro Cerar je sicer v petek napovedal, da bo vlada odigrala svojo vlogo. Ob tem je ocenil, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo, in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada sicer ne bo ukrepala neposredno.

Predsednik SD Dejan Židan je medtem napovedal, da bo SD vladi predlagal, da ugotovijo, da SDH ni podal soglasja k prodaji oziroma, da se vlada s tem seznani in da se prodajni postopek Telekoma konča.