Slovenija

Mesec: V aferi Veberkom gre predvsem za 'merjenje moči med SMC in SD'

STA
4. 4. 2015, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

ZL se bo še naprej borila proti vsem oblikam neenakosti, podrejanja in izkoriščanja, je po kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) dejal koordinator sveta stranke Luka Mesec. Na kongresu, ki se ga je udeležilo okoli 500 članov in simpatizerjev, je IDS med drugim sprejela spremembe statuta in izvolila člane organov stranke.

Arsen Perić/M24.si

V Španiji in Grčiji se je po besedah Mesca že izkazalo, da so minili časi, ko je bila socialistična levica v Evropi obsojena na politično margino. Tudi v Sloveniji se boj za svobodo in enakost ponovno začenja in Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in ZL sta nanj več kot pripravljena, je poudaril na novinarski konferenci.

Eno od bitk zoper neenakost so po njegovih besedah že dosegli s spremembami zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Večina bitk h katerim so se zavezali, pa je še vedno pred njimi, je ocenil.

Med temi je izpostavil odpis dolgov revnim, preoblikovanje Slovenskega državnega holdinga in slabe banke "iz institucij za razprodajo v institucijo za koordiniranje državnega lastništva in uvajanje delavskega upravljanja", omejevanje plačnih razmerij, boj proti davčnim oazam, pravično davčno reformo, boj proti zaslužkarstvu "akademskih mandarinov" v javnem sektorju, izstop iz Nata in demilitarizacijo, pa tudi "konec servilnosti slovenskih elit Bruslju in Frankfurtu".

Mesec je ob tej priložnosti komentiral tudi aktualno politično dogajanje. Opozoril je, da "bi bil že čas, da se ta vlada neha ukvarjati z aferami". Poudaril je, da je na probleme privatizacije treba opozarjati, vendar se v ZL po njegovih besedah ne bodo pretirano vmešavali t. i. afero Veberkom, saj jo razumejo zlasti kot "merjenje moči med SMC in SD". Pri tem se po oceni Mesca "na prvi pogled zdi, da bolj popušča SD kot SMC".

Po besedah člana sveta Blaža Jelenca je kongres danes sprejel nov statut, ki uokvirja njihovo formalno delovanje. Pri spremembah so stremeli k izboljšanju notranje demokracije in k zagotavljanju participacije članstva pri odločitvah, tudi z oblikovanjem ustreznih oblik elektronske neposredne demokracije, je pojasnil. Z današnjimi popravki po njegovih besedah bolj konkreten postaja tudi program IDS, ki že z naslovom Koraki k demokratičnemu socializmu kaže strankino usmeritev.

Na kongresu so izvolili tudi nekatere organe stranke, in sicer nov svet, nadzorni odbor, disciplinsko komisijo in volilno komisijo. Vsi mandati teh organov so enoletni, je pojasnil Jelenc in poudaril, da danes sprejete odločitve zagotavljajo, da bo IDS socialistična načela in ideale udejanjala še naprej.

Iniciativa za demokratični socializem je mlada stranka, ki temelji na večstoletni tradiciji ženskih, kmečkih in delavskih bojev za temeljne pravice, je dodala članica sveta Asta Vrečko. Natala je iz različnih družbenih gibanj, ki so jih združile vseslovenske vstaje, 8. marca lani pa je prerasla v stranko.

Spomnila je na njihov uspeh na evropskih volitvah in na volitvah v DZ, obenem pa izpostavila, da so v zadnjem letu zgradili tudi močno regionalno mrežo in da sodelujejo tudi s sorodnimi strankami na evropski ravni.