Slovenija

Erjavec: SD so trenutno v 'čustveni situaciji'

STA/G.G.
31. 3. 2015, 16.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik DeSUS Karl Erjavec svetuje SD, naj ministru za obrambo Janku Vebru predlagajo odstop s funkcije in poiščejo ustrezno zamenjavo. V nasprotnem primeru bodo v DeSUS še sami pregledali dokumente in se nato odločili, kako bodo glasovali v primeru odločanja o razrešitvi. Se pa Erjavcu zdi, da Vebrovo ravnanje ni bilo v skladu z zakonom.

Mediaspeed

Erjavec je danes v izjavi za medije poudaril, da bi na Židanovem mestu kot predsednik stranke svetoval ministru, naj odstopi. "Zadeva dejansko je na meji. Če bi sam opravljal funkcijo ministra za obrambo, ne bi dal takšnega naročila Obveščevalno-varnostni službi," je povedal.

Prvak DeSUS tako svetuje, naj minister odstopi in naj najdejo ustrezno zamenjavo. V SD imajo po njegovih besedah namreč dobre kadre - ne nazadnje je funkcijo ministrice za obrambo dobro opravljala Ljubica Jelušič.

V SD so trenutno v "čustveni situaciji", ko jo bodo prespali, pa se po napovedi Erjavca ne bo "nič groznega zgodilo". Če pa bi vendarle odšli iz koalicije, pa Erjavec ocenjuje, da to ne bo vplivalo na politično stabilnost, saj imata SMC in DeSUS v DZ zadostno večino.

Če želi Slovenija nadaljevati z gospodarsko rastjo, potrebuje stabilno vlado in "DeSUS bo to zagotavljal", pri čemer pa pričakuje izpolnjevanje koalicijske pogodbe tudi v delu, ki se nanaša na zahteve DeSUS, je dejal.

Erjavec tudi ne vidi možnosti, da bi se koaliciji pridružila katera druga stranka. Ne predstavlja si namreč, da bi v koalicijo vstopila ZaAB ob dejstvu, da je njena predsednica v kazenskem postopku. Z NSi pa imajo po njegovih besedah med drugim nasprotujoče si poglede glede privatizacije. "Oni bi prodali vse, kar bi se dalo prodati," je dejal.

V DeSUS so sicer pričakovali, da bo Veber odstopil sam. Če ne bo, pa bodo v DeSUS tudi sami pregledali "določene dokumente" in se nato odločili, kako bodo glasovali ob morebitnem odločanju o razrešitvi ministra. Kot nekdanjemu obrambnemu ministru pa se Erjavcu zdi, da ravnanje Vebra ni bilo v skladu z zakonom. "Mislim, da je zaradi neizkušenosti podlegel pasti znotraj ministrstva za obrambo," je pojasnil.

Da je minister Veber ravnal netransparentno, ko je Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma, je v ponedeljek ocenil tudi premier Miro Cerar. Napovedal je, da bo v primeru, da minister ne bo odstopil, v DZ poslal predlog za Vebrovo razrešitev.