Slovenija

Kdo je prevarantski doktor Oscar?

Polona Krušec
12. 3. 2015, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ali je na slovenskem trgu v pestri ponudbi alternativnih oblik zdravljenja res toliko prevarantov in kako jih prepoznati? Vest o Oscarju, ki naj bi kot terapevt deloval na Goriškem, je predvsem po družbenih omrežjih ponovno obudila nekaj pomembnih vprašanj v povezavi z zdravitelji neuradne medicine. Kdo je Oscar in njemu podobni ter koliko (lahko) zaupamo alternativi?

Oseminpetdesetletni moški iz Hrvaške naj bi na območju Nove Gorice opravljal zdraviteljsko dejavnost, s katero tudi precej služi. Z rastlinskimi izvlečki zdravi predvsem rakave bolnike in druge težje diagnoze. Oškodovanci, ki so ga tudi prijavili na policijo, so povedali, da jih je nagovarjal k opustitvi zdravljenja v uradni medicini. Policija je po preiskavi podala utemeljen sum kaznivega dejanja mazaštva in oderuštva. Postopek teče.

Na družbenih omrežjih se v povezavi z Oscarjem pojavlja vprašanje, kako prepoznati prevaranta. Debatam o tem se priključujejo skeptiki do alternative in tudi njeni absolutni privrženci, včasih se pridružijo še zdravitelji sami.

Branje objav na družbenih omrežjih razkrije, da je skoraj več tistih, ki zaupajo alternativi, kot skeptikov. Oglašajo se ljudje z različnimi težavami, ki jim uradna medicina ni mogla veliko pomagati, zato so se odpravili na pot iskanja drugih rešitev. Tu nastopi neuradna medicina. Nekateri poročajo o čudežnih ozdravitvah, drugi so seanse zapuščali praznih denarnic in brez učinka.

Odgovore o ključnih vprašanjih ali vsaj poti do njih je naša ekipa iskala globlje. Dvignemo telefon in začnemo klicati alternativne centre na Primorskem. Nekateri že takoj odklonijo sodelovanje, prijazno pa se k pogovoru odzove Erika Brajnik, naturopatka iz Saeke, naturopatskega centra v Ajdovščini.

»Rada bi predvsem poudarila, da vidim prihodnost za zdravje človeka v povezavi uradne in neuradne medicine. Tega preskoka žal pri nas še ni, v Evropi in po svetu pa se to že lepo dopolnjuje. Slabost je neurejena zakonodaja v Sloveniji na tem področju. Zakon bi precej pomagal pri uspešnosti delovanja dejavnosti alternativnega zdravljenja; zaščitil bi zdravilce, predvsem pa njihove paciente. Ti se namreč velikokrat ujamejo v pasti mazačev. Kako ga prepoznati? Vedno povprašajte za diplome, certifikate, skratka listine, ki dokazujejo neko pridobljeno znanje. Povprašajte po dovoljenju za izvajanje dejavnosti. Tudi sama poznam kar nekaj izkušenj pacientov, ki so prišli k meni in so že nasedli ljudem, ki na račun naivnosti dobro služijo. Ob tej priložnosti bi rada apelirala in nagovorila vse zdravnike uradne medicine, naj misli v prihodnosti usmerjajo tudi k sodelovanju med nami.«

Zanima nas tudi kakšna pozitivna izkušnja. Spoznamo prijazno Primorko Natašo. Alternativa je zanjo veliko naredila. Nataša Vodopija ima namreč resne zdravstvene težave. Zdravniki so ji samo zaradi ene od diagnoz napovedali, da bo zelo hitro pristala na vozičku, ona pa se s pomočjo alternative že dolgo let uspešno drži pokonci.

»Sveto verjamem, da je alternativa rešitev za mnoge 'odpisane' pri uradni medicini. Zdravniki so začudeni, da še kar stojim in živim normalno. Alternativi zaupam že 15 let, od takrat redno hodim na bioresonančno terapijo in k osteopatinji. Mami, na primer, so uspešno pozdravili multiplo sklerozo. Pet let je bila na postelji, po dveh terapijah pa je že v gozdu nabirala cvetlice.«

Pravi še, da ima ob stiku z zdravitelji alternativne smeri veliko stika s terapevti, ki opažajo, da pacienti niso zase pripravljeni storiti ničesar. »Če jim, na primer, zdravitelj da navodila za dieto ali morebiti kakšne vaje, druga priporočila, tega ne upoštevajo, kako naj potem pričakujejo, da bodo brez vložka želi kakšen uspeh?« se sprašuje naša sogovornica.

Svojo izkušnjo bi Nataša rada delila z vsemi, ki so željni kakršnekoli informacije ali samo bodrilnih besed, saj se zaveda, kako težko je nekomu, ki ima težave z zdravjem in išče primerno pot k izboljšanju. Zato je bralcem na voljo za informacije in pogovor.