Slovenija

Predsednik SLS Zidanšek Klemenčiča poziva k odstopu

STA/J.P.
26. 2. 2015, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik SLS Marko Zidanšek ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča poziva k odstopu. Prepričan je namreč, da je kot nekdanji predsednik KPK odgovoren za napake pri izdaji poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem Janeza Janše, ki ga je zdaj vrhovno sodišče razveljavilo. Razveljavitev bo po njegovi oceni tudi poglobila nezaupanje v KPK.

Facebook

Zidanšek je za STA spomnil, da je Klemenčič na predstavitvi poročila na novinarski konferenci januarja 2013 osebno jamčil za njegovo točnost, danes pa se po njegovih besedah kaže, da so bile pri izdaji poročila narejene napake, kljub temu da naj bi bil Klemenčič vrhunski pravni strokovnjak.

Po objavi poročila KPK o nadzoru nad premoženjskim stanjem Janše 8. januarja 2013 je iz takratne koalicije SDS, DL, NSi, SLS in DeSUS 23. januarja 2013 najprej izstopila DL, februarja pa še DeSUS in SLS. 

Poročilo je imelo po besedah Zidanška velike politične in gospodarske posledice za Slovenijo. S padcem takratne vlade, ki je padla prav zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), so namreč v Sloveniji v vodo padle tudi reforme, ki jih je začela izvajati vlade, pravi.

Zidanšek upa, da se ne bo zdaj odkrilo, da so nepravilnosti nastale tudi pri drugih poročilih, ki jih je KPK izdajala v času, ko jo je vodil Klemenčič.

Glede takratnega izstopa SLS iz vlade pa pravi, da je SLS takrat verjela v KPK in točnost njenega ravnanja, "danes pa smo razočarani". Odprava poročila bo po oceni predsednika SLS poglobila tudi nezaupanje državljanov v KPK in inštitucije pravne države.

Po objavi poročila KPK o nadzoru nad premoženjskim stanjem Janše 8. januarja 2013 je iz takratne koalicije SDS, DL, NSi, SLS in DeSUS 23. januarja 2013 najprej izstopila DL, februarja pa še DeSUS in SLS. Z izglasovano konstruktivno nezaupnico in imenovanjem Alenke Bratušek za mandatarko nove vlade je konec februarja 2013 vlada, ki jo je vodil Janša, tudi dokončno padla.