Slovenija

Mesto vrtnic brez Evropske pravne fakultete?

Polona Krušec
23. 2. 2015, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Novogoričane je pred kratkim presenetila poteza Evropske pravne fakultete, ki je svojo knjižnico selila v Ljubljano. Je to uvod v selitev celotne fakultete?

Evropska pravna fakulteta, ki je samostojna fakulteta, ustanovljena leta 2005, je priljubljena izobraževalna ustanova, ki si je v skoraj desetih letih obstoja utrdila sloves in okrepila študijski utrip Goriške. Pouk na Evropski pravni fakulteti uči in vzgaja v klasične pravosodne poklice: sodnik, odvetnik, tožilec, notar, pravobranilec. Svoje prostore imajo v središču mesta, v poslovno-stanovanjskem objektu Eda Center.

Na informativni dan smo obiskali fakulteto in se pomešali med srednješolce, ki jih zanima študij te smeri. Predvsem nas je zanimalo, kakšni so njihovi vtisi, kaj zanje pomeni študirati v manjšem mestu in kaj menijo o lokaciji fakultete ter morebitni selitvi. Ali bi ta lahko pomenila, da je Ljubljana, glavna točka na študijskem zemljevidu Slovenije, boljša naslonitev pri izvajanju študija in gradnji dobrega imena – slovesa fakultete kot Nova Gorica?

Celjanka Andreja Marin je šele prvič obiskala mesto vrtnic, vendar do zdaj ni našla zadržka, da ne bi študirala v njem. »Po mestu sem se prvič sprehodila šele danes. Prav nobene pomanjkljivosti ne vidim v kraju, da bi ponujal kaj manj, kar imajo Ljubljana, Maribor, ali Koper. Za prehrano je poskrbljeno, prenočišča so na voljo, ljudje so prijazni, prav tako se mi zdi fakulteta izredno odprta in kvalitetna.«

Pridruži se ji njen ljubljanski kolega Martin Selan, ki mu je lokacija fakultete izredno všeč. »Eda Center deluje urbano in izjemno privlačno. Fakulteta ima lepe sodobne prostore in tudi sicer v Novi Gorici ne pogrešam ničesar. Če se bodo selili, je ozadje bolj zapleteno, kot se zdi,« ugiba.

Na Primorsko prihaja študirat vedno več Slovencev. Sloves Nove Gorice kot študijskega mesta se je v zadnjih letih močno utrdil. Izguba fakultete, kot je evropska pravna, gotovo ne bi bila dobrodošla.

S fakultete, ki jo to študijsko leto obiskuje več kot 500 študentov, so medijem sporočili, da za zdaj take spremembe ne načrtujejo. Knjižnica naj bi se v njihove dislocirane prostore v Ljubljani selila zaradi racionalizacije stroškov poslovanja. To bo seveda nekoliko otežilo študijsko delo, saj potrebna literatura ne bo več tako na dosegu.