Slovenija

»Zaušnica« mariborskemu županu

G.T.
19. 2. 2015, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Čeprav so člani mestnega odbora SMC soglasno zavrnili podpis, so se še vedno pripravljeni povezovati za izvedbo ključnih projektov.

Mediaspeed

Pogajanja mestnega odbora največje vladne stranke na državni ravni ter mariborskega župana Andreja Fištravca in njegove liste za sodelovanje v koaliciji so sicer končana, vendar se zanje niso razpletla po pričakovanjih.

V mestnem odboru SMC, obljubili naj bi jim tudi podžupanski stolček, so namreč soglasno zavrnili podpis koalicijske pogodbe, a so se, kot pravi predsednik lokalnega odbora Andrej Špenga, še vedno pripravljeni povezovati za izvedbo ključnih projektov. Zmotila naj bi jih predvsem koalicijska zaveza o 5000 novih delovnih mestih, ki je ni mogoče izpolniti; v osnutku pogodbe naj bi bila med drugim obljubljena delovna mesta na območju bodočega logističnega centra, čeprav je do uresničitve še zelo daleč, pa tudi na račun Dravskih elektrarn Maribor po realizaciji projekta ČHE Kozjak, ki ga zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva sploh še niso začeli izvajati, ob tem pa zanj menda sploh ne bodo potrebovali dodatnega zaposlovanja.

Vprašljive so, tako v odboru, še obljube glede načrtovanega Data Centra v sodelovanju z azerbajdžanskim kapitalom. »Koalicijski sporazum smo skozi pogajanje vseeno izboljšali in že na začetku smo želeli, da bi opredeljeval našo skupno vizijo, temeljne cilje, ključne procese po posameznih področjih ter strateško kadrovsko politiko. Niti ena od teh temeljnih točk v sporazumu ni bila opredeljena,« je dejal Špenga, ki pravi, da se bo treba kljub temu povezovati – v dobro mesta. Fištravčeva koalicija je zelo krhka, saj naj bi imel mariborski župan zagotovljeno le polovico od 46 svetniških glasov.