Slovenija

Spor o minimalni plači preprečil sporazum

STA/G.G.
16. 1. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Socialni partnerji niso uspeli skleniti pogajanj o socialnem sporazumu. Zataknilo se je pri zahtevi sindikatov po postopni izločitvi dodatkov iz minimalne plače, ki ji delodajalci niso prisluhnili in zato ne bo del dokumenta. Pogajanja o preostalih, manj perečih vprašanjih se bodo nadaljevala v ponedeljek, parafiranje teksta bi lahko bilo v torek.

Arhiv Svet24

Pogajanja o socialnem sporazumu 2015-2016 so se danes vrtela predvsem okoli poglavja plače. Sindikati so vztrajali, da se v dokument zapiše zavezo k spremembam definicije minimalne plače, tako da bi se iz nje postopoma izvzelo dodatke, začenši z dodatkom za nočno delo.

Delodajalci na to niso želeli pristati. Kot je po srečanju povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole, bi take spremembe najbolj prizadele podjetja, ki so že zdaj v velikih težavah.

Četudi sprememb definicije minimalne plače ne bo v socialnem sporazumu, pa se sindikati ne bodo vdali. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je  poudaril, da se bodo prisiljeni za izvzem dodatkov boriti po drugi poti. Uporabiti so pripravljeni vsa sredstva, tudi ulico. Pri tem pa ne bodo zahtevali le izvzema enega, temveč vseh dodatkov hkrati, je napovedal.

Več uspeha je bilo pri poglavju finance, saj naj bi delodajalci sprejeli ponudbo vlade, da bodo dodatne obremenitve gospodarstva izpeljane le v primeru "višje sile".

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek, ko bodo na sporedu manj zahtevna vprašanja. Pogajalci bi lahko besedilo parafirali v torek, torej na zastavljeni rok. Sledilo bi potrjevanje dokumenta na vladi in organih organizacij, uradni podpis pa bi bil v tem primeru izveden do konca meseca.