Slovenija

Poraba alkohola v Sloveniji se zmanjšuje, a še vedno v vrhu EU

STA
14. 1. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Poraba alkohola v Sloveniji se je med leti 2005 in 2010 zmanjšala za okoli 25 odstotkov, a se po letni porabi čistega alkohola še vedno uvrščamo visoko v EU. Možnosti izboljšanja politik na tem področju pa so predvsem pri omejevanju dostopnosti, ceni in oglaševanja alkoholnih pijač, so opozorili udeleženci konference o alkoholni politiki.

Arhiv Svet24

Po besedah Ivana Eržena, direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, se Slovenija se po porabi čistega alkohola med državami EU uvršča na peto mesto. In kljub temu, da se zmanjšuje registrirana uporaba alkohola, težava ostaja neregistrirana uporaba alkohola, torej tistega, ki ga ljudje pridelajo sami.

Kar 117.000 prebivalcev Slovenije namreč pije tvegano, 28 odstotkov moških in 16 odstotkov žensk, starih med 25 in 35 let, se opija med enkrat in trikrat na mesec, delež tistih, ki zmerno pijejo, pa je 70 odstotkov.

Pet odstotkov vseh smrti povzroči alkohol, na leto pa je 4000 sprejemov v bolnišnice zaradi neustrezne rabe alkohola, pravi Eržen in poudarja, da je to povezano tudi z visokimi zdravstvenimi in družbenimi stroški.

Alkoholizem je najbolj razširjen v tistih skupinah prebivalstva, ki so socialno tudi sicer najšibkejše. Pomembne so tudi razlike med regijami. Zaradi neustrezne uporabe alkohola je obremenjen predvsem vzhod države, spodnjeposavska regija pa je rekorderka po cirozah jeter.

Dejstvo je, da je alkohol dokazano kancerogen. Po besedah Larsa Mollerja iz Svetovne zdravstvene organizacije je kar 25 odstotkov vseh rakov pri ženskah posledica uporabe alkohola, pri moških je takih 18 odstotkov.