Slovenija

Frančišek, Bratušek, Janša – Zaznamovali leto 2014

S.R. / Č.K.
31. 12. 2014, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skupaj z vami smo se odločili pregledati in analizirati leto 2014. Za nami je 364 dni vzponov in padcev. Vsak zase beleži uspešno ali pa nekoliko manj uspešno leto. Skupaj smo se bojevali z Žledom in poplavami, hodili na volitve in stiskali pesti za naše športnike. Vi, naši zvesti bralci pa ste izbrali tiste dogodke in osebe, ki so najbolj zaznamovali iztekajoče se leto.

Svet24

Na primer: Kateri dogodek je bil usoden za Slovenijo?

Uničujoč žled, ki je prizadel državo na začetku februarja letos in je povzročil za več kot 300 milijonov evrov škode, je bil po mnenju večine bralcev našega portala dogodek, ki je bil najbolj usoden za Slovenijo v iztekajočem se letu.

Poleg žledu je bila po mnenju naših bralcev v letošnjem letu usodna tudi odločitev ustavnega sodišča, da do končne odločitve o sodbi Janez Janša počaka na prostosti, ter poplave, ki so prizadele dele Notranjske, Dolenjske in osrednje Slovenije.

Kateri dogodek je bil usoden za svet?

Huda kriza in državljanska vojna na vzhodu Ukrajine, ki je pripeljala do nove »hladne vojne« med Rusijo in Zahodom, je bila po mnenju naših bralcev najbolj usoden dogodek na svetu v letu 2014. Glede na rezultate ankete je preteklo leto naše bralce najbolj zaznamoval še izbruh smrtonosne ebole v Zahodni Afriki, skrivnostno izginotje malezijskega letala, katerega ostankov še vedno niso našli, in začetek nove vojne v Siriji in Iraku proti Islamski državi.

Kateri politik je zaznamoval leto 2014?

Slovenijo so leta 2014 zaznamovali tudi politiki. K temu sta pripomogla predvsem dva dogodka, padec vlade in posledično nove predčasne volitve sredi julija. Tako je politik, ki je po mnenju naših bralcev najbolj zaznamoval leto 2014, v aferi Patria obsojeni predsednik SDS Janez Janša. Na drugem mestu se je znašla nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek, za 12 odstotkov naših bralcev pa leta 2014 presenetljivo ni zaznamoval noben politik.

Reuters

Katera tuja oseba je zaznamovala leto 2014?

Papež Frančišek je začel dolgo pričakovano reformacijo rimske kurije, na čelo ljubljanske nadškofije je postavil frančiškana Staneta Zoreta. Tako pravzaprav ne čudi, da je papež Frančišek oseba, ki je po mnenju kar 68 odstotkov naših bralcev tuja oseba, ki je najbolj zaznamovala leto 2014. Ruski predsednik Vladimir Putin je zasedel drugo mesto, močno pa je po mnenju naših bralcev leto 2014 zaznamovala tudi mlada borka za človekove pravice in letošnja Nobelova nagrajenka za mir, pakistanska najstnica Malala Jusufzaj.

Kateri Slovenec ali Slovenka je najbolj zaznamoval leto 2014?

Povsem pričakovano in tudi zasluženo ste naši bralci med tistimi, ki so najbolj zaznamovali leto 2014, izbrali našo najboljšo smučarko Tino Maze. Na naši spletni strani ste ji namenili visokih 57 odstotkov vseh glasov. Z devetimi odstotki ji sledi še en športnik, smučarski skakalec Peter Prevc. Da Slovenci zelo cenimo športnike, kaže še en športnik, ki ste mu podelili 7 odstotkov glasov, to je košarkar Goran Dragić. Ste pa na lestvico Slovencev, ki so zaznamovali leto 2014, uvrstili tudi novega ljubljanskega nadškofa, Stanislava Zoreta.

Arsen Perić

Kdo je v letu 2014 doživel največji poraz?

Leto je bilo predvsem na političnem prizorišču izjemno razburljivo in je prizemljilo marsikoga med tistimi, ki so letali (pre)visoko. Spraševali smo vas, komu bi pripisali največji poraz v letošnjem letu. Najverjetneje niste mogli pozabiti sramote, ki jo je v Bruslju sebi in Sloveniji nakopala nekdanja premierka Alenka Bratušek. Slednja je tudi odstopila kot predsednica vlade in verjetno je vse to vplivalo na to, da vas kar 54 odstotkov meni, da si zasluži naslov poraženka leta. Bratuškovi pa sledijo še Janez Janša, Zoran Janković in še nekateri.

Kakšen razvoj dogodkov pričakujete v letu 2015?

Slovenci očitno še vedno precej zaupamo tistim, ki vlečejo niti. Med odgovori na vprašanje smo vam ponudili tudi odgovor korupcijske škandale, a ste jim namenili le dva odstotka glasov in jih tako niste uvrstili na lestvico dogodkov, ki jih pričakujete v letu 2015. Prav tako ste pesimistični glede konca varčevalne politike, ki ste ji namenili najmanjše število glasov. Ste pa zato glasovali, da pričakujete nove proteste, padec vlade in, zanimivo, nekateri pričakujete vrnitev Janeza Janše v zapor, medtem ko drugi pričakujete oprostitev prvaka SDS.