Slovenija

Pozor: Država spet nad denarnice

Žiga Kariž
23. 12. 2014, 06.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Če boste po novem letu želeli oddati ali prodati nepremičnino, bo morala imeti tudi energetsko izkaznico. Trenutno si je tako izkaznico priskrbelo le 1111 lastnikov stavb, čeprav je na trgu krepko čez 10.000 nepremičnin. Kot kaže, bodo imeli inšpektorji veliko dela, država pa bo prazno blagajno lahko spet polnila z globami.

Arhiv Svet24

Energetske izkaznice, ki bodo najemnikom in kupcem nepremičnin dale vedeti, kako energijsko potratna je stavba, ki jih zanima, bodo od 1. januarja 2015 obvezne pri prodaji oziroma oddaji hiš ali stanovanj v najem za več kot eno leto. Osnovni namen energetske izkaznice je podajanje informacij o porabi energije v stavbi ter obveščanje lastnika o realnih in najučinkovitejših možnostih za nadgradnjo stavbe, da bi lahko prihranil pri vzdrževanju nepremičnine – stroški za ogrevanje, razsvetljavo, hlajenje in ventilacijo.

Z uveljavitvijo energijskega zakona prihajajo tudi globe, ki jih bodo plačali tisti, ki pri oglaševanju ne bodo navedli energijskih kazalnikov iz energetske izkaznice. Lastnike, ki tega ne bodo storili, lahko doleti 250 evrov kazni. Od 1. januarja bo treba pri oglaševanju navajati energetske karakteristike stavbe, od 24. februarja pa bo treba pri prodaji ali oddaji v dolgoročni najem izkaznico tudi predložiti.

»Do četrtka je bilo v register vpisanih 1111 energetskih izkaznic.« Erik Potočar, ministrstvo za infrastrukturo

Veliko je bilo dilem o tem, kaj naj storijo lastniki posameznih stanovanj znotraj večstanovanjskih stavb. Mnogi so se namreč bali, da bi moral posameznik, ki bi želel oddati stanovanje v najem, plačati izdelavo energetske izkaznice za celo stavbo, če se o izdelavi ne bi uspel dogovoriti z ostalimi etažnimi lastniki. Prejšnji teden je ministrstvo za infrastrukturo končno izdalo pravilnik, v katerem je navedena tehnična rešitev, ki omogoča izdelavo izkaznice tudi za posamezno stanovanjsko enoto. A časa za izdelavo je malo.

Čeprav je ministrstvo, pristojno za energijo, do zdaj neodvisnim strokovnjakom izdalo več kot 150 licenc za izdelavo energijskih izkaznic, imajo ti bolj malo dela. Do prejšnjega četrtka so izdelali le 1111 izkaznic, kar je presenetljivo malo, glede na to, da lahko samo na spletnem portalu salomon.si v bazi ponudnikov nepremičnin najdemo kar 15.237 vpisov.

Tako lahko po novem letu pričakujemo veliko jeze, če bodo inšpektorji nemudoma začeli delati in pisati globe. Kot kaže, je ponudnikom nepremičnin strošek, ki ga prinaša izdelava izkaznice, prevelik. Lastniki stanovanj, velikih do 70 kvadratnih metrov, si lahko obetajo strošek okoli 110 evrov, lastniki hiš v velikosti do 220 kvadratnih metrov do 170 evrov, lastniki večstanovanjskih zgradb pa od 0,5 evra na kvadratni meter do 0,99 evra za kvadratni meter, odvisno od števila stanovanj v zgradbi.

V te cene niso zajeti stroški, ki nastanejo, če je dokumentacija, ki jo lastnik dostavi strokovnjaku za izdelavo izkaznice, nepopolna oziroma se z nje ne da razbrati potrebnih informacij. Dokumentacija mora vsebovati točne mere stavbe, popis gradbenih konstrukcij in toplotnih mostov ter popis strojnih instalacij. Če se izdeluje izkaznica samo za posamezno stanovanje, mora lastnik dostaviti podatke o površini sten, tal in stropa, sestavi zunanje stene, površini in lastnosti oken, legi stanovanja, moči kotla ipd.

K ceni izdelave izkaznice je treba prišteti še plačilo kilometrine, ki jo naročniku zaračuna neodvisni strokovnjak. Izkaznica velja 10 let, razen če v tem obdobju na objektu ne pride do večjih sprememb.