Slovenija

Slika slovenskega turizma ni rožnata

STA/ mv
19. 12. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je danes razpravljal tudi o problemih turističnega gospodarstva. Socialni partnerji so ugotovili, da kazalniki, ki kažejo na rast števila turistov in nočitev, ne odražajo prave slike slovenskega turizma, je dogajanje za STA povzel generalni direktor direktorata za turizem in internacionalizacijo Marjan Hribar.

flick

Predstavnik ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je po koncu te točke ESS v Ljubljani izpostavil, da slika slovenskega turizma ni rožnata. "Dejstvo je, da cilji iz strategije razvoja slovenskega turizma 2012-2016 ne bodo v celoti realizirani," je poudaril. Danes je bilo v tej luči po njegovih besedah omenjeno "nepotrebno, nespametno krčenje proračuna za promocijo turizma v letu 2012". V letu 2012 se je ta sredstva namreč skrčilo za skoraj 3,5 milijona evrov na 5,4 milijona evrov. Socialni partnerji so omenili tudi probleme v zvezi z lastniškimi strukturami, menili pa so še, da bi bilo treba več narediti na turistični infrastrukturi. Socialni partnerji so, tako Hribar, opozorili tudi na Lipico in tamkajšnjo problematiko izvajanja turistične dejavnosti. Strinjali so se, da je tam potenciala veliko, da pa je način upravljanja preživet. "Na gospodarskem ministrstvu smo pred dnevi oblikovali svoj pogled, vizijo razvoja turizma v Lipici in verjamemo, da ga bomo v naslednjih dneh predstavili tudi javnostim," je dejal.

Sredstev za turizem v 2015 več

Na vprašanje, kaj je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo socialnim partnerjem v zvezi s turizmom obljubilo za prihodnje leto, je odgovoril, da dosledno izvajanje načrtov, učinkovito zaključevanje evropskih projektov z vidika investicij, učinkovito promocijo in trženje slovenskega turizma v finančnih okvirjih, ki so na voljo. Izpostavil je še, da bo sredstev za turizem v letu 2015 mnogo več, kot jih je bilo leta 2012. Samo za promocijo turizma jih bo na voljo šest milijonov evrov, za delovanje Slovenske turistične organizacije (STO) pa še dva milijona evrov. "To je zelo blizu najvišjim zneskom, ki so se gibali okoli devetih milijonov evrov," je sklenil. Turizem je v plačilni bilanci Slovenije lani predstavljal 7,4 odstotka celotnega izvoza in 38 odstotkov izvoza storitev. Število prihodov se je povečalo za 2,6 odstotka, nočitev pa za 0,7 odstotka. Prilivi z naslova izvoza potovanj, torej potrošnje tujih turistov v Sloveniji, so lani znašali dve milijardi evrov, kar je 1,5 odstotka več kot leta 2012. V prvih osmih mesecih letos so prihodi turistov v letni primerjavi napredovali za 2,7 odstotka, število nočitev pa je upadlo za en odstotek.

Največ zaposlenih v gostinstvu

V Sloveniji turizem zaposluje prek 48.500 oseb, od tega največ v dejavnosti gostinstvo. Glede na to, da je močno povezan tudi z drugimi gospodarskimi dejavnostmi, je z njim posredno povezanih še okoli 80.000 delovnih mest. Številna turistična podjetja so ne glede na vse v nezavidljivem položaju in so leto 2013 sklenila z izgubami. Aktualna vlada se je v koalicijskem sporazumu zavezala k spodbujanju turizma in z njim povezanih dejavnosti, pod njenim vodstvom se je začelo tudi ponovno osamosvajanje STO oz. njena razdružitev od javne agencije Spirit.