Slovenija

Policisti pozivajo smučarje

STA/M.J.
12. 12. 2014, 15.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ob začetku smučarske sezone se je v četrtek na Voglu že zgodila nesreča, v kateri se je poškodoval smučar. Policisti ob tem znova opozarjajo smučarje, naj upoštevajo pravila varnega smučanja in naj s svojo vožnjo ne povzročajo nesreč.

Profimedia, vogel.si, Facebook

Nesreče se največkrat zgodijo med nepravilnim prehitevanjem drugih smučarjev in zaradi nekontroliranega smučanja, objestne vožnje, utrujenosti in neznanja oziroma precenjevanja znanja smučarja in razmer na progi, opozarjajo gorenjski policisti.

Smučarjem svetujejo: "Svojo hitrost in način vožnje prilagodite svojemu znanju in razmeram na smučišču, izogibajte pa se ustavljanju na ozkih ali nepreglednih delih, pazite na druge in smučajte trezni. Poskrbite, da bo smučarska sezona prijetna in varna."

Gorenjski policisti so v četrtek že obravnavali nesrečo na Voglu, v kateri se je poškodoval smučar iz Ljubljane, ki je padel, ko se je oplazil z drugo smučarko. Moškega, ki naj bi v nesreči utrpel poškodbo kolka, je s kraja dogodka odpeljal vojaški helikopter.

Policija je v pretekli sezoni na smučiščih obravnavala 49 nesreč. 27 nesreč se je končano s hujšo poškodbo in 17 z lažjo, ena oseba na območju Gorenjske pa je zaradi poškodb umrla. Sezono pred tem se je zgodilo 62 nesreč, od tega 42 s hujšo poškodbo in 16 z lažjo, smrtne žrtve pa ni bilo, so za STA sporočili z Generalne policijske uprave.

V zadnji smučarski sezoni policija ni obravnavala prekrškov po določbah zakona o varnosti na smučiščih, sezono pred tem pa so obravnavali eno kršitev. Razporejanje policistov za delo na smučiščih sicer poteka predvsem na podlagi ocene varnostnih razmer. Večja prisotnost policistov se zagotavlja med vikendi, počitnicami in prazniki, med prireditvami in ko so na smučiščih skupine osnovnošolcev in dijakov ter na podlagi zaprosila upravljavca oziroma nadzornika.

Policisti se vsako leto vključujejo tudi v preventivne akcije, s katerimi opozarjajo na pravila varne smuke. Tako imajo pred vrhuncem nove smučarskem sezone, ki bo v času zimskih šolskih počitnic, v načrtu kar nekaj aktivnosti, so za STA povedali na Generalni policijski upravi.

V začetku januarja bodo najverjetneje v Kranjski Gori predstavili sodelovanje s hrvaškimi policisti na slovenskih smučiščih, ki bo potekalo tudi v novi smučarski sezoni. V drugi polovici januarja pa naj bi se vključili v preventivno akcijo Smučarske zveze Slovenije.

Nasvete smučarji lahko poiščejo tudi na spletnih straneh policije, kjer opozarjajo na uporabo zaščitne smučarske čelade, ki je za mlajše od 14 let obvezna. Odsvetujejo smučanje zunaj urejenih prog in na zaprtih smučiščih ter smučanje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil.

FIS pravila pravijo, da mora vsak smučar ravnati tako, da nikogar ne ogroža ali mu škoduje. Smučati mora tako, da lahko pravočasno ustavi, svojo hitrost in način vožnje pa prilagoditi svojemu znanju, terenskim, snežnim in vremenskim razmeram ter gostoti prometa na smučišču.

Smučar, ki prihaja od zadaj, mora smer svoje vožnje prilagoditi tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj. Izogibati se mora ustavljanju na ozkih ali nepreglednih delih, vzpenjati pa se sme le po robu smučišča. Upoštevati mora vse znake in signalizacijo, ob morebitni nezgodi pa je vsak smučar dolžan pomagati.