Slovenija

Laščani v pričakovanju prevzemne ponudbe investitorja

M.J.
11. 12. 2014, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Uprava Pivovarne Laško, ki je lastnike doslej že štirikrat pozvala k dokapitalizaciji, v drugi fazi procesa dokapitalizacije pričakuje prevzemno ponudbo investitorja, ki bo izbran kot najbolj primeren. Predviden zaključek dokapitalizacije je v letu 2015, je za STA povedal prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Laško

Dokapitalizacija je del sporazuma o prestrukturiranju in mirovanju, ki so ga družbe skupine Laško z bankami upnicami podpisale konec aprila letos.

Glede oblikovanja konzorcija za prodajo Pivovarne Laško je Zorko pojasnil, da povezovanje lastnikov pivovarne v konzorcij pozdravlja. "Menim, da lahko procesa tako dokapitalizacije kot prodaje pripomoreta h končni razdolžitvi skupine Laško in stabilnemu razvoju družb," je dejal.

Zorko je že napovedal, da bo uprava pivovarne sicer preučila možnosti združitve prodaje delnic in dokapitalizacije, pri kateri družbi svetuje banka Unicredit. Postopek dokapitalizacije se je začel julija in nadaljeval s podpisom sporazuma o nerazkrivanju informacij in izdajo informacijskega memoranduma konec oktobra.

Koliko investitorjev se je uvrstilo v ožji izbor in koliko ponudb so v Laškem zavrnili, za zdaj še ni znano. Po pisanju torkove izdaje časnika Dnevnik naj bi nezavezujočo ponudbo oddala kanadsko-ameriški Molson Coors in nizozemski Heineken, medtem ko naj bi se turški Effes Pilsen iz boja že umaknil.

Po nekaterih informacijah naj bi ponudbo oddala tudi investicijska družba Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki je pred kratkim prevzela Telemach, Bain Capital, ki naj bi se potegoval tudi za nakup Telekoma Slovenije, in CVC Capital Partners. Slednji se je v preteklosti potegoval tudi za prevzem Mercatorja, a so se lastniki odločili, da pogajanja nadaljujejo samo z Agrokorjem, je navajal časnik.

Informacijski memorandum, v katerem so razkriti tudi nekateri nejavni podatki o poslovanju in finančnem stanju skupine Laško, je po neuradnih informacijah prevzelo 21 potencialnih dokapitalizatorjev, od tega polovica strategov. Skromen odziv mednarodnih pivovarskih skupin naj bi bil po neuradnih informacijah deloma tudi posledica prodaje Mercatorjevih delnic in posledično negotovega položaja izdelkov Pivovarne Laško na trgovskih policah Mercatorja in Konzuma, je še poročal Dnevnik.

Po poročanju današnjih izdaj časnikov Delo in Finance potencialni dokapitalizatorji začenjajo skrbne preglede poslovanja Pivovarne Laško. Zorko pravi, da je skupina Laško vse konkretne informacije v procesu dokapitalizacije zavezana komunicirati skladno z zakonom in borznimi pravili, zato posameznih "medijskih špekulacij" o datumih in drugih podrobnosti ne more komentirati.